latinica  ћирилица
06/06/2017 |  11:38 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Коју особину имају успјешни људи?

Роберт Саполски, професор неурологије на Станфорд универзитету, наводи да већина екстремно успјешних људи има једну заједничку особину - изузетну организованост.
Рад - Фото: илустрација
РадФото: илустрација

Неуролог наводи да постоји нешто што се зове репресиван поремећај личности, односно наглашен механизам потискивања.

Људи код којих је механизам потискивања изражен нису анксиозни, и нису депресивни. Ријеч је о врло продуктивним особама које су врло предвидљиве - оне знају шта ће вечерати двије недјеље унапред.

Иако већина људи приликом сусрета са оваквим типом људи помисли “Зашто нисам бар упола успјешан/на као ова особа?“, постоји једна ствар која се нарочито истиче.

Ниво кортизола (хормона стреса) у њиховој крви је повишен, а њихов фронтални кортекс је активнији него иначе.

То значи да улажу велики напор у то да све држе под контролом, односно да никад не дође до неочекиваних ствари, што је практично немогуће.

“Када упорно покушавате да одржите зид око себе, то захтијева улагање великог менталног и физичког напора. А онда се једног дана догоди нешто што је ван ваше контроле, због чега долази до "сагоријевања'“, објашњава Саполски.

“Стога није све тако сјајно као што се чини. Ипак, ако то занемаримо, ријеч је о врло успјешним људима који се труде да учине овај свијет што мирнијим и предвидљивијим мјестом“, закључује неуролог.

Извор: Агенције