latinica  ћирилица
05/06/2017 |  21:21 ⇒ 06/06/2017 | 08:42 | Аутор: РТРС

Да ли уносимо довољно магнезијума?

Значај магнезијума у свакодневној исхрани све више потенцира се. Као један од седам есенцијалних макроелемената, магнезијум је важан за нормално функционисање организма, али студије показују да више од 60 одсто становништва уноси овај минерал у мањој количини него што би требало.
Мањак магнезијума - Фото: Screenshot
Мањак магнезијумаФото: Screenshot

Када немамо довољно магнезијума у организму, први симптоми који се јављају су узнемиреност, синдром немирних ногу и појава грчева, несаница, проблеми са спавањем, хронична малаксалост, умор, па чак и поремећен срчани ритам. Зато је суплементација понекад неопходна. Заједно са калцијумом и витамином Д, магнезијум је кључан за изградњу коштаног ткива, метаболизам хране, продукцију енергије, као и за синтезу протеина и масних киселина.

У осетљиве групе које би требало да узимају додатне количине магнезијума убрајају се особе са запаљенским болестима цријева (Кронова болест, ИБД), бубрежном инсуфицијенцијом због које се магнезијум појачано губи, дијабетичари и нарочито старији од 50 година, јер је код њих дефицит израженији.

Такође, унос магнезијума се препоручује особама које су под хроничним психофизичким стресом, које испијају пуно кафа и газираних напитака као и женама са обилним менструалним циклусима. Клиничке студије су показале да је ефикасан у превенцији различитих обољења.

Извор: Независне новине