latinica  ћирилица
03/06/2017 |  10:59 | Аутор: РТРС

Украјинци обарају рекорд- Читав град тражи чешке визе

Украјински град Славутич од 25.000 душа инспирисан позивом једне чешке умјетнице бори се данас за улазак у Гинисову књигу рекорда на оригиналан начин - највећим масовним захтјевом за визе Европске уније.
Украјина- Славутич (Фото: traveloukraine.com) -
Украјина- Славутич (Фото: traveloukraine.com)

Умјетница Катержина Шеда позвала је у Брно свих 25.000 становника, а сви ће захтјев поднеијти данас и навести да путују у посјету код ње.

- Дуго сам разамишљала какву ћу покушати умјетничку акцију у Славутичу. Показало се постепено да су највећи проблем за тамошње становнике и цијелу Украјину визе. Проблем је, наравно, дубљи и повезан је с темом савладавања граница генерално. Са излажењем на крај да нас на другој страни границе нико не дочекује. Да Украјинци морају стално некоме нешто да доказују - објаснила је Шеда за викенд издање Лидових новина.

Славутичу и чешкој умјетници јасно је да нико неће одједном обрадити 25.000 захтјева за визу.

- Гинисова књига рекорда је пуна бесмислица а мени се допала идеја да додамо још једну - рекла је Шеда.

Чешки привредници апелују посљедњих годину дана на владу да олакша и поједностави режим одобравања радних виза за Украјинце јер чешкој привреди због најмање незапослености у ЕУ тренутно недостаје чак 140.000 радника и мора да увози раднике из иностранства - Украјине, Румуније, Србије, како би фабрике уопште успјеле да испуне све поруџбине.

Извор: БЕТА