latinica  ћирилица
02/06/2017 |  12:42 ⇒ 15:59 | Аутор: РТРС

"Раднике Шума Српске присиљавају на чланство новог синдиката"

Представници Удружених синдикалних организација Шума Српске упозорили су данас да још није потписан колективни уговор са руководством предузећа, јер им није призната репрезентативност, иако су, кажу, испунили све услове за то. Истовремено, како кажу, директори појединих газдинстава врше велики притисак на раднике, покушавајући да утичу на синдикално организовање, односно формирање још једног синдиката.
Славица Елез и Душан Марковић - Фото: СРНА
Славица Елез и Душан МарковићФото: СРНА

Предсједник Јединствене удружене синдикалне организације "Шума Републике Српске" Душан Марковић изјавио је данас да активности које воде директори организационих јединица у том колективу "у циљу формирања синдиката који би био њима по вољи" не доприноси овом предузећу.

"Проблеми нису занемариви и ситуација је тешка. Одређен број директора шумских газдинстава још није уплатио фебруарску плату, а настоје већ пола године да формирају синдикат који би им био по вољи", рекао је Марковић новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да радници "невољно, под притиском и пријетњом отказом, потписују приступнице том синдикату" којег је назвао "жути синдикат", чиме се угрожавају људска права, јер је синдикат добровољна организација.

Замјеник предсједника овог синдиката Славица Елез подсјетила је да колективни уговор у "Шумама Српске" није потписан јер "у ту причу није хтио да уђе генерални директор", тврдећи да не постоји репрезентативни синдикат.

Према њеним ријечима, у овом колективу радници не могу овјеравати књижице и немају уплаћене доприносе.

Извор: РТРС/Срна