latinica  ћирилица
02/06/2017 |  10:27 ⇒ 10:28 | Аутор: РТРС

Како унос влакана утиче на артритис кољена

Дијета богата влакнима може значајно да смањи ризик од артритиса кољена, тврде научници у студији објављеној у Annals of the Rheumatic Diseases. Остеоартритис кољена, који је уобичајен код старије популације, јако је болно и хронично стање.
Јогурт (Фото: Thomas Strosse/Flickr.com) -
Јогурт (Фото: Thomas Strosse/Flickr.com)

Истраживачи су, користећи податке двије дугогодишње студије, анализирали како повећани унос влакана утиче на болест. Са већим уносом влакама, проваленца артритиса се смањивала.

У већој студији, они који су јели више влакана, имали су за 30 процената мање шансе да оболе од остеоартритиса него оних који су га уносили у малим количинама.

У мањој студији, група која је уносила више влакана имала је за 61 проценат мање шанси да оболи.

Овај однос није зависио ни од пола, нити од образовања, ни од тога да ли су испитаници пушили, као ни од укупног уноса калорија, физичке активности, или уноса масти.

Научницима и даље није јасно због чега је тако, али влакна могу да смање упалу и плус, регулишу тежину која је јако битна за болесно кољено.

Просјечан унос влакана у студији износио је 15 грама дневно, али препорука је 25 до 30 грама за већину људи.

"Повећање уноса влакана један је од најекономичнијих начина да се смањи бол код остеоартритиса коњена", рекао је аутор студије Жаоли Даи са Универзитата Бостон.

Извор: Б92