latinica  ћирилица
01/06/2017 |  12:21 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Први поглед на највећи авион на свијету (ВИДЕО)

Суоснивач „Мајкрософта“ Пол Ален први пут је јавности отворио врата хангара у којем се налази „Стратолонч“, највећи авион на свијету, са распоном крила од 117 метара и може да понесе око 113 тона терета.
Највећа летјелица на свијету "Стратолонч" (Фото: spacenews.com) -
Највећа летјелица на свијету "Стратолонч" (Фото: spacenews.com)

Пројекат „Стратолонч“ најављен је 2011. године, а пробни летови је требало да почну прошле године. Упркос пробијању рока, инжењер Берт Рутан и његов тим пуном паром раде на огромној летјелици.

Резултате свог напорног рада сада су први пут представили јавности, током тестова пуњења горива.

Сама чињеница да је у питању највећа летјелица на свијету била би довољна да учини „Стратолонч“ занимљивим, али су његове карактеристике подједнако импресивне.

Када почне да лети, „Стратолонч“ ће у нижу орбиту Земље носити ракете „пегаз Икс-Ел“, које су осмишљене да носе мале сателите, тежине око 450 килограма, у орбиту.

Уколико се Аленове амбиције остваре, „Стратолонч“ ће моћи да носи људске посаде у свемир јефтиније него што Русија тренутно наплаћује Наси.

„Стратолонч“ има распон крила од 117 метара и користи шест „џамбо џетових“ мотора.

Може да понесе 113 тона, а његова тежина без горива износи око 230 тона. Овој грдосији је потребно око четири километра писте да би се њених 28 точкова одлијепили од земље.

Извор: РТС