latinica  ћирилица
31/05/2017 |  20:18 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Вјенчање као у доба Немањића

У манастиру Грачаница одржана традиционална средњовековна свадба.
Вјенчање као у доба Немањића - Фото: Novosti.rs
Вјенчање као у доба НемањићаФото: Novosti.rs

Марина и Иван су се на једно другом на вјерност заклели у одорама краљице Симониде и краља Милутина.

- Осјећам се предивно и пресрећна сам због прилике да као млада обучем средњовјековну ношњу какву је носила краљица Симонида, јер сам одувијек маштала да се вјенчам у манастиру Грачаница - рекла је Марина Стојилковић (25), која се за Ивана Томић (26) удала у одори невјесте краља Милутина, чију је носио њен младожења.

Несвакидашњу свадбу на тим просторима су употпунили и витезови - кумови и пријатељи у средњовјековним ношњама, те чланови народног ансамбла "Венац".

Поворка је, иначе, од општине у Грачаници ка манастиру ишла централном улицом у којој је био заустављен саобраћај, а на челу се вијорила и застава Немањића. У порти су сватове дочекали рођаци и пријатељи, од којих су неки пристигли чак из САД, Русије, Казахстава, Бугарске, Македоније... Од домаћих, предњачили су они из Врања, одакле је млада.

- Догађај је посебно одушевио кума Џошуу Лагана, са којим сам се упознао прије седам година у Солуну, гдје смо заједно студирали. Од тада се дружимо, а он се прије неколико дана крстио у цркви посвећеној Светом Ђорђу у Призрену - каже младожења Иван Томић.

Извор: В.новости