latinica  ћирилица
31/05/2017 |  09:05 | Аутор: РТРС

Изумила је популарни спинер, а данас једва спаја крај са крајем

Изумитељка невероватно популарне играчке "спинер", која је муњевито освојила планету, није имала новца да продужи патент за своје откриће, па не може да измири ни телефонски рачун, преноси Гуардиан.
Популарна играчка спинер (Фото: WTOP/Neal Augenstein) -
Популарна играчка спинер (Фото: WTOP/Neal Augenstein)

Кетрин Хетингер (62) са Флориде требало би да ужива у плодовима своје креативности, посебно двије деценије након што је дошла на идеју да направи ову заразну разбибригу. Међутим, задесила ју је судбина многих других проналазача, када 2005. године није могла да плати таксу од 400 долара за продужење свог патента.

Она је тренутно принуђена да замијени своју малу кућу за још мањи једнособни стан, а није сигурна ни да ли уопште жели да обнавља уговор са телефонском компанијом када не може ни ауто да приушти.

"Тешко је бити проналазач. Свега три процената изума заради било какав новац. Гледала сам како други стављају хипотеке на своје домове и трпе велике губитке. Морате да пронађете цимере или тражите помоћ од породице и пријатеља. Тешко је", јада се Кетрин, која вјерује да би сада сједила на гомили новца.

Овако, придружила одабраном друштву трагичара, попут творца интернета Тима Бернерса Лија, или скорије, проналазача "ховерборда" Шејна Чена.

"Доста људи ме пита да ли сам бијесна, али мени је једноставно драго када видим да људи разумију и да им се свиђа нешто што сам ја направила", наставља она уз оцјену да је "охрабрена" успјехом играчке.

Идеја за овај изум рођена је током 90-их када је Кетрин боловала од аутоимуне болести од које су јој ослабили мишићи тако да није могла да покупи играчке своје кћерке нити да се игра са њом. Тада је почела да склапа ствари ствари које нашла по кући и лијепи их "селотејпом". На крају се изродила направа којом су и она и њена кћерка могле да се играју.

Претече "спинера" Кетрин је продавала по вашарима у њеној близини, а хиљаде људи је имало прилику да испроба ове играчке. Све је ишло како треба док велики произвођач играчака "Хасбро" није, послије тестирања, ријешио да обустави производњу.

Све ово ипак није поколебало Кетрин, па се она тренутно бави инжењерским пословима на уговор и помаже колегама који имају добре идеје. Такође прикупља средства преко сајта "Кикстартер" како би покренула производњу и продају њеног оригиналног дизајна.

Извор: Вечерње новости