latinica  ћирилица
30/05/2017 |  13:02 | Аутор: РТРС

Француски медији: Макрон прошао Путинов тест

Француски новинари телевизије „ТВ5 Монд“ позитивно су оцијенили резултате састанка Емануела Макрона и Владимира Путина, рекавши да је „прошао тест“.

Они сматрају да нико од ових разговора није очекивао историјски пробој, али да је Макрон успио да покаже да може да буде прагматичан: да води дијалог са Русијом и истовремено задржи право да говори било шта.

На питање шта мисли о главном питању, да ли је Емануел Макрон имао успјеха, новинар Етјен Ленард је рекао: “Ни Ви, Давиде, ни ја се обично не устручавамо да говоримо истину. Дакле, рећи ћемо: да, тест је углавном прошао.“

Новинар је додао да се “није очекивао историјски продор, циљ је био да се покаже Владимиру Путину поштовање“ и да му се саопште различите ствари, укључујући и непријатне и на тај начин се успоставе нови односе и нови однос снага. А већ друго питање да ли ће овај нови приступ бити довољан да би се учинио напредак у питањима гдје Француска и Русија нису једини играчи, рекао је он.

На констатацију водитеља да је двије недјеље прије парламентарних избора такође био састанак са великим политичким улозима и питање да ли је у том смислу све испало добро, Етјен Ленард је рекао:

"Сјећате ли се да су током изборне кампање неки говорили 39-годишњи младић неће имати потребну тежину пред Трампом и Путином. И ево, француски предсједник је демантовао њихове прогнозе. Његови противници: Франсоа Фијон, Марин ле Пен и сам Жан-Лик Меланшон, инсистирали су да је са Путином потребно да се води дијалог. А господин Макрон, који је током предизборне кампање говорио да Француска и Русија не дијеле исте вриједности, показао је да може да буде прагматичан. Укратко говорећи, он није остварио никакву историјску побједу, али је осигурао безбједност на граници“.

Извор: Спутњик