latinica  ћирилица
30/05/2017 |  12:34 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Фоча: Почиње изградња 20 кућа за избјегле и расељене Србе (ВИДЕО)

У Фочи, Рогатици, Чајничу и Горажду, Влада Републике Српске почела је изградњу 40 кућа за расељена лица у вриједности од 1.600 .000 КМ.
Фоча - почетак градње кућа за избјегле - Фото: СРНА
Фоча - почетак градње кућа за избјеглеФото: СРНА

Овај пројекат стамбеног збрињавања, који ће бити завршен за три мјесеца, спроводи се од новца кредитног задужења код Саудијског развојног фонда.

Данијел Љубоја, прије двадесет три године са породицом напустио је Вареш и настанио се у Фочи. Шеснаест година живе у алтернативном смјештају на Миљевини. У ишчекивању помоћи, са родитељима је у Фочи почео градити кућу која ће у овом пројекту бити завршена.

- За деведесет дана, када видим циглу овдје, схватићу да је почело - рекао је Љубоја.

Осим 20 кућа у Фочи и у Рогатици биће изграђено 12, Чу ајничу пет и у Горажду три куће. Овај посао је и наговјештај распуштања колективних центара.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Радован Грајић рекао је да ће изградња 40 кућа у четири општине бити завршена за три мјесеца.

- За деведесет дана те би куће требало да буду усељене и да имамо 20 сретних породица које су сигурно много чекале свој дом - рекао је Грајић.

На подручју општине Фоча више од пет милиона КМ биће уложено у смјештај расељених лица.

- У аредном периоду реализоваћемо и изградњу двије стамбене зграде. У једној ће бити 20, а у другој 12 станова. Поред тога радимо и три стана која нисмо реализовали у прошлој години - навео је начелник општине Радисав Машић.

Ускоро ће бити завршено и 15 кућа које се граде од помоћи Опек програма.