latinica  ћирилица
30/05/2017 |  08:02 ⇒ 08:05 | Аутор: РТРС

Вечерас у Београду приказивање докуентарног филма "Пофалићи"

У Београду ће вечерас бити приказан документарни филм "Пофалићи" Сњежана Лаловића у којем преживјели свједоче о страдању Срба у сарајевском насељу Пофалићи у мају 1992. године.
Сњежан Лаловић, аутор документарног филма  "Пофалићи" - Фото: СРНА
Сњежан Лаловић, аутор документарног филма "Пофалићи"Фото: СРНА

Београдска премијера биће одржана у Југословенској кинотеци, најављено је из Представништва Републике Српске у Србији.

Лаловићев документарни филм, у продукцији Удружења филмских стваралаца "Византија" са Пала, говори о погибији неколико стотина сарајевских Срба у организованом и координисаном нападу паравојних формација муслимана "Зелених беретки" и "Патриотске лиге" 16. маја 1992. године.

Неки од преживјелих, чија свједочанства филм биљежи, никада нису пронашли своје убијене сроднике, а за злочине у Пофалићима никада нико није одговарао.

Лаловић је раније рекао да је, с обзиром на то да је Сарајлија који је био присиљен да напусти свој град, осјећао дуг да направи причу о судбинама људи који су настрадали током маја 1992. године у сарајевском насељу Пофалићи, гдје се десило прво етничко чишћење у једном граду током рата у БиХ.

"То је само једна у низу трагедија која је задесила Србе у том трагичном рату који је задесио све. Пофалићи су сарајевско насеље које је страдало 16. маја 1992. године. Страдао је српски дио насеља, и то је прво етничко чишћење у једном граду током рата у БиХ", истакао је Лаловић.

Извор: СРНА