latinica  ћирилица
29/05/2017 |  18:48 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Ускоро још један приједлог - о измјенама Изборног закона БиХ (ВИДЕО)

У парламентарну процедуру ускоро ће још један приједлог закона, о Измјенама изборног закона БиХ.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Након што су, у Дому народа БиХ зауставили приједлог ХДЗ-а, покрећући механизам заштите виталног интереса на процедуру усвајања, СДА, сада најављује свој приједлог.

Акценат ће, кажу, бити на избору делегата у Дом народа Парламента Федерације и примјена резултата пописа.

Још почетком мјесеца, када су се обрушили на ХДЗ-ов приједлог, тврдили су како није добро да само једна партија рјешава проблематику изборног законодавства. Тада су инсистирали у СДА, како Изборни закон треба да мијења Интерресорна радна група. А онда су се затворили унутар зидина властите Страначке централе, далеко чак и од појединаца из руководства, попут слабо обавијештеног Сафета Софтића. И бацили се на посао! Да по властитим аршинима уреде начин избора делегата у Дом народа Федерације БиХ. Траже модус како да попуне и вјечно непопуњени Клуб делегата српског народа. 

- У сваком случају мора остати одредба да се по један представник конститутивних народа бира из сваког Кантона – уколико такав постоји у Скупштини Канотана, каже Халид Гењац предсједник Главног одбора СДА.

Уколико не постоји у Скупштини, лупом ће га тражити на листама кандидата. А тамо би га ваљда, већ требали наћи. Колико ће такви кандидати – делегати бити легитимни представници једног народа, СДА много не брине. Важнија им, каже Гењац, премиса конститутивности народа у свим Федералним Кантонима! А они етнички све чистији! Позабавиће се СДА и једностраним резултатима пописа становништва из 2013. године, према којима Бошњаци у Федерацији чине чак 70% укупног становништва.

- Питање позивања на попис из 1991. или попис 2013., и ту постоји контроверза и то су разлози због којих ћемо вјероватно морати одређене измјене устава ФБиХ предложити, поручује Гењац.

Детаље Гењац још не открива. Каже дорађују се! У ХДЗ-у, спремни да сваки приједлог прихвате бјанко, али под условом да он поштује легитимност избора представника конститутивних народа у свим институцијама, па и делегата у Дому народа. Горку пилулу – стопирања властитог приједлога, с почетка мјесеца, још нису прогутали.

- Ми смо управо ишли с приједлогом да тамо гдје Срби живе да тамо и буду бирани, а не тамо гдје их нема, као што је то до сада било. Дакле, ишли смо за тим да постоји легитиман избор не само представника Српског народа што је врло значајно, него и Хрватског и Бошњачког, каже Бариша Чолак, предсједавајући Дома народа БиХ (ХДЗ).

Иако сумња у рјешење СДА по мјерилима хрватских званичника постоји, спремни су да Приједлог размотре.
- Више бих волио да господин Гењац тврди да контролирају руке које СДА има, пуно би нам лакше било радити, каже Марио Караматић, делегат ХСС-а.

СДА и дефинитивно не контролише баш све руке које у Парламенту има. Легитимност је ријеч чије значење у Федерацији, одавно има различито тумачење – поготово када се о изборном процесу говори! Изборни Закон и бројне предложене а не усвојене измјене, годинама већ, камен су спотицања у истом, Федералном дискурсу. Да ће овај пут бити другачије, ни највећи оптимисти не вјерују!