latinica  ћирилица
29/05/2017 |  18:41 | Аутор: РТРС

Захарова: Црна Гора тражи руски траг као изговор за НАТО

Тврдње министра спољних послова Црне Горе Срђана Дармановића о наводном мијешању Русије у унутрашње ствари те земље имају за циљ правдање пред сопственим грађанима због уласка у НАТО, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Евгений Биятов)

У изјави за Национални информативни сервис, Захарова је рекла да је медијско праћење чланства Црне Горе у НАТО-у засновано на "шпијуноманији" и потреби заштите од виртуелног непријатеља.

- Све то због једног једноставног разлога - рекла је портпаролка руског МСП-а и додала да грађани Црне Горе нису били нимало одушевљени идејом чланства у НАТО-у, преноси Тас.

- Зато референдум није расписан. Званични естаблишмент одбијао је да покаже праве податке о стварној жељи Црногораца. Због тога је одлучено да се та воља сузбије измишљајући приче о "руци Кремља" - истакла је Захарова.

Претходно је Дармановић изјавио да је Москва покушавала да спријечи улазак Црне Горе у НАТО.

Када је ријеч о протјеривању црногорског посланика Миодрага Вуковића из Русије, Захарова је рекла да му је улазак у ту земљу забрањен као одговор на санкције ЕУ против Москве којима се Црна Гора прикључила.

- Није тајна да се Црна Гора од самог почетка прикључила санкцијама ЕУ, укључујићи и персоналне. Увијек смо говорили да остављамо право да предузимамо реципрочне мјере, како је то прихваћено у европској пракси - наводи се у изјави Захарове објављеној на сајту Министарства спољних послова Русије.

Захарова је додала да ће Црној Гори бити дато одговарајуће разјашњење.

Портпаролка руског МСП-а није одговорила на питање агенције Бета да ли забрана уласка Вуковићу у Русију, значи да у Русији постоји списак непожељних грађана Црне Горе.

Извор: РТС