latinica  ћирилица
29/05/2017 |  17:07 ⇒ 30/05/2017 | 11:25 | Аутор: РТРС

Влада Српске опредијељена за повећање пензија од три одсто (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић наставила је данас разговоре са представницима Удружења пензионера Републике Српске и Одбора за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања Народне скупштине Републике Српске, Радом Ракуљем и Илијом Стеванчевићем.
Предсједница Владе са пензионерима - Фото: РТРС
Предсједница Владе са пензионеримаФото: РТРС

На састанку је разговарано о активностима које Влада Српске предузима с циљем даљег јачања материјалног положаја и статуса пензионера.

Премијерка Српске је истакла опредјељење Владе да се повећање пензија од три одсто примјењује од октобарске пензије, те нагласила да ће се радити на стварању претпоставки да се током идуће године обезбиједи и повећање од додатних два одсто, чиме би се, у два корака, остварило повећање пезија од пет одсто.

Цвијановићева је подсјетила да је преласком на трезорски систем исплате пензија од јануара 2016. године обезбијеђена стабилност и редовност исплата пензија.

Осим тога, како је рекла, у претходне три године обезбијеђено је укупно повећање пензија од 11,3 одсто.

Састанку су присуствовали потпредсједник Владе Антон Касиповић и директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Младен Милић.

Стеванчевић: Повећање пензија од октобра

Пензије у Републици Српској од октобра ће бити веће за три одсто, а, уколико се стекну услови, и за додатних два одсто у наредној години, изјавио је за Срну предсједник Одбора за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања Народне скупштине Илија Стеванчевић.

Стеванчевић је, након састанка са предсједницом Владе Српске, директором Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Младеном Милићем и предсједником Удружења пензионера Српске Радом Ракуљем, истакао да је предвиђени раст у складу са ранијим закључком НСРС о повећању пензија од три до пет одсто.

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић рекао је за Срну да ће пензије бити повећане три одсто у овој години, а у зависности од финансијске ситуације биће повећане за два одсто у наредној години.

- Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић на састанку у Бањалуци истакла је да опредјељење Владе остаје и за даље повећање пензија у зависности од развоја економско-финансијске ситуације, односно да ће Влада учинити напоре да дође до максималног испуњења закључка парламента Српске о укупном повећању пензија од пет одсто - истакао је Милић.

Он је рекао да ће то бити тема разговора за наредну годину.