latinica  ћирилица
29/05/2017 |  15:18 ⇒ 30/05/2017 | 09:44 | Аутор: РТРС

Пресуда специјалцима: Малићу, Поповићу и Парашу по 11 година затвора (ВИДЕО/ФОТО)

У Окружном суду у Бањалуци данас је изречена пресуда Владану Малићу, Горану Парашу, Александру Поповићу и Олегу Банди због пљачке блиндираног комбија "Сектор секјуритија" на ауто-путу Бањалука – Градишка 2015.године, из којег су украли 617.000 марака. Суд их је данас обавезао да у року од 30 дана уплате 543 хиљаде марака, због противправно стечене користи.
Долазак у Окружни суд - Фото: РТРС
Долазак у Окружни судФото: РТРС

Владану Малићу, Александру Поповићу, Параш Горану по 11 година затвора и Олегу Банди, сувласнику аутокуће "Кватро" 9 година затвора.

Пресуду је донио Окружни суд Бањалука, који је све четворици оптужених продужио притвор.

Суд је утврдио да они нису били чланови злочиначког удружења како је то тврдило Тужилаштво, односно да нису починили организовани криминал.

Долазак у Окружни суд

Суд је обавезао све четворицу оптужених да у року од 30 дана након правоснажоности пресуде упалате 543.200 КМ због противправно стечене користи. Олга Пантић, предсједник судског вијећа, казала је да је кривично дјело посебно тешко с обзиром да је извршено у сред дана и то уз употребу оружја на аутопуту којим су се кретала друга возила. Судско вијеће је тројици бивших специјалаца посебно замјерило то што су у тренутку пљачке обављали тај посао кроз који су били задужени да спречавају тешка кривична дјела, а не да их чине. Олакшавајућа околност им је била то што су млађе животне доби и што нису осуђивани. Иначе, некадашњим специјалцима по девет година "одрезано" је за пљачку, а по двије за недозвољено оружје, док је Банда за пљачку добио осам, а за посједовање оружја двије године. Казне су им на крају обједињене, па су добили по 11 односно девет година.

Долазак у Оркужни суд

Спектакуларна пљачка новца, воженог у Загреб из бањалучке "Уникредит банке", почињена је 22. септембра 2015. године. Раније је Данијел Кузмић (32), бивши радник агенције "Сектор секуритy" осуђен на три године, а специјалци Горан Јањуз (27) и Жељко Инђић (29) на по шест мјесеци затвора због учешћа у разбојништву, а након што су кривицу признали и пристали да свједоче против својих сарадника У оптужници пише да су Малић, Поповић, Параш, Инђић и Банда, 22. септембра 2015. године, зеленим аудијем А6 пресрели и напали колону возила "Сектор секуритија". Пријетећи пушкама од радника су отели три кофера са 617.000 марака.

Током пљачке дошло је до пуцњаве, а повријеђен је и запослени уЂурађ Бајић након што су хици пробили блиндирано вјетробранско стакло на возилу. Ради се о новцу из "Уницредит банке" који је требало да буде транспортован у централу у Загребу.

У пуцњави у којој су коришћене аутоматске пушке и ракетни бацач “зоља“ рањен је запослени у "Сецтор сецуртy" Ђурађ Бајић. Аутомобил ауди А6 који је коришћен у пљачки, пронађен је након два дана сакривен у шумарку, у засеоку Бараји, недалеко од мјеста на којем се разбојништво и догодило.

Током истраге, осим оружја, пронађено је 12.000 евра, аутомобил и торба у коју су пљачкаши ставили новац, а разбојници су на лицу мјеста оставили и ручни ракетни бацач "зољу". Владан Малић оптужницом је означен као организатор криминалне групе у чијем саставу су биле његове радне колеге Александар Поповић из Котор Вароша и Горан Параш из Бањалуке, те једини цивил, Олег Банда из Бањалуке. Осим оптужене четворке у пљачки су учествовала још двојица специјалаца - Горан Јањуз из Козарске Дубице и Жељко Инђић из Братунца, те радник агенције "Сектор секуритy" Данијел Кузмић из Котор Вароша. Петорица специјалаца и Банда ухапшени су 13. јануара, а дан касније и Кузмић.

Јањуз и Инђић су убрзо пристали на сарадњу са истражиоцима и пуштени да се бране са слободе, а затим им се придружио и Кузмић. Сва тројица су са тужилаштвом закључили споразуме о признању кривице и обавезали се да ће бити свједоци сарадници.