latinica  ћирилица
29/05/2017 |  09:11 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

Београд: Промовисана књига владике Григорија

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије представио је у Храму Светог Саве, на Врачару своју нову књигу која носи назив "Преко прага". Ријеч је о збирци прича у којима се писац бави судбинама малих људи с краја бурног двадесетог вијека.
Промоција књиге владике Григорија - Фото: РТРС
Промоција књиге владике ГригоријаФото: РТРС

Својим ранијим новелама "Лазар" и "Прича о старом краљу", владика Григорије показао се као изванредан психолошки портретиста, а овом књигом као да утврђује свој пут међу најзначајнија имена домаће књижевности.

И сам наслов, "Преко прага", јасно упућује да је талентовани владика свој узор нашао код Андрића, нашег нобеловца који је још давно рекао да је највећа планина коју човјек мора прећи, праг његове сопствене куће.

Владика Григорије каже да није амбициозан, али да има нешто да исповиједи. Ту његову исповијест, писану бриљантним ријечником налазимо међу страницама ове његове књиге. Наравно, радња се одвија у Херцеговини, са којом је срастао, иако је рођен и одрастао у Варешу.

Пошто се бави тужним судбинама савременика, њиховом несрећом као посљедицом неспоразума, заблуда или болести, књига "Преко прага" одише меланхолијом. Ипак, оно што доминира је ауторов вапај против несрећних подјела на овим просторима. Његова поука је да свако мора прећи преко прага своје куће, вјере или нације и погледати оног другог без злобе или себичности.