latinica  ћирилица
28/05/2017 |  12:18 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Брчко- Заобилазница се гради планираном динамиком (ВИДЕО)

У дистрикту Брчко је почела реализација великог инфраструктурног пројекта.
Брчко - заобилазница - Фото: РТРС
Брчко - заобилазницаФото: РТРС

Изградњом заоблизанице теретни саобраћај биће измјештен из центра града и тако допринијети растерећењу магистралног пута Бијељина – Бањалука. Обилазница је дуга 18,5 километара, а рок за изградњу је 30 мјесеци.

Градска заобилазница око Брчког је највећа послијератна инвестиција на овом простору. Средства за реализацију пројекта вриједног 28,5 милиона евра Брчко је обезбиједило кредитом Европске инвестиционо развојне банке, са роком отплате од 15 година. За реализацију овог пројекта, Дистрикт је основао Јавно предузеће Путеви Брчко.

Мирослав Мишкић, директор ЈП Путеви Брчко, каже да су у другој половини прошле године достигли потребну динамику реализације, те да и у овој грађевинској сезони настоје да наставе истим темпом. 

Посао изградње обилазнице на међунродном тендеру добила је шпанска компанија Рубау конструкције. Заобилазница ће имати четири кружне раскрснице, 12 моства, надвожњаке и подвожњаке, као и регулацију тока Брке и локалних потока.

Бојан Делић, менаџер пројекта, објашњава да се тренутно ради у завршној фази на 2,6 км на припреми постељице, након чега ће почети изградња тампонског слоја и система унутрашњег одвода.

Извођачи радова истичу да нема застоја на терену и да се све одвија предвиђеном динамиком.

Подизвођач радова Јасмин Девеџић каже да нису наилазили на веће проблеме током радова, те да их нису омеле ни падавине.

Најфреквентнији саобраћај у Брчком одвија се главним улицама, док ће преусмјеравањем на заобилазницу, центар града бити много растерећенији.