latinica  ћирилица
27/05/2017 |  16:35 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Приједор добија Окружни и Привредни суд и Окружно тужилаштво (ВИДЕО)

Одлуком Владе, четири милиона марака из републичког буџета биће издвојено за смјештај Окружног суда, Окружног привредног суда и Окружног тужилаштва у Приједору. Тим новцем биће купљен објекат, у којем би, ради економичности и функционалности, требало да буду смјештене све три институције. У њима ће бити запослено 40 радника.
Приједор-зграда суда и тужилаштва - Фото: РТРС
Приједор-зграда суда и тужилаштваФото: РТРС

Град Приједор, као центар регије, добио је три нове регионалне правосудне институције. Ријеч је о Окружном суду, Окружном привредном суду и Окружном тужилаштву, које су званично почеле да раде 1. марта, када су на дужност ступила два суда и јавни тужилац.

Приједорчани подржавају овакве потезе и истичу да им је долазак у Бањалуку само одузимао и вријеме и новац. Додају да је требало давно направити, јер Приједор, како кажу, није више мало мјесто, већ град који јако напредује.

Ове институције привремено су смјештене у просторијама приједорског Основног суда. За трајни смјештај, Влада Српске одобриће 4.000.000 марака. Тражи се објекат површине око 2.000 метара квадратних.

Слободан Зец, помоћник министра правде Републике Српске, рекао је да ће у тој згради свака од наваденеих институција имати засебан спрат и сутерен који ће бити заједнички као пријемна канцеларија, те подрумске просторије за архиву и довођење притворених лица.

Предности отварања ових инстутуција су вишеструке, олакшаће живот грађана Приједорске регије, скратити судске процесе и умањити преоптерећеност судова.

"Грађани ће много раније да долазе до својих права. Одређени временски период се чека до доношења одлука прије свега Окружног суда у Бањалуци који, због великих напора и пребачене норме, није успијевао да ријеши предмете у неком разумном року", рекао је Душко Милојица, предсједниик Окружног суда у Приједору.

Јавни позив за куповину простора биће објављен у наредних мјесец дана.