latinica  ћирилица
27/05/2017 |  16:16 ⇒ 28/05/2017 | 09:07 | Аутор: РТРС

СДС пред страначке изборе – бројна упозорења на лоше стање у странци (ВИДЕО)

Највећа опозициона странка, СДС, потресана бројним аферама и унутарстраначким сукобима у протеклом периоду, сутра одржава страначке изборе. Биће изабаран Главни одбор странке, којег чини 71 члан, а главни одбор бираће свог предсједника.
СДС - Фото: РТРС
СДСФото: РТРС

Од ових избора зависиће и дјеловање СДС-а у наредном периоду, али све више је оних који упозоравају на могуће нерегуларности на изборима.

"Почели су у странку да улазе људи врло сумњивог морала и снажно лобирају сада кроз унутарстраначке изборе. За њих које је опште познато да су шверцовали током рата и ту се енромно обогатили", рекао је министар безбједности БиХ из СДС-а Драган Мектић.

Овако је Драган Мектић још једном говорио о атмосфери унутар странке уочи сутрашњих избора. На све ово упозоравао је и прије 10-ак дана, када је поднио и оставку на све функције у странци, и предсједника СДС-а Вукоту Говедарицу. Међутим, добио је одговор да сада није вријеме да се о томе говори.

Сличан одговор од Говедарице добио је Божидар Васић, досадашњи члан ГО који је напустио странку прије неколико дана, када је упозоравао на нерегуларности у угљевичком СДС-у.

Васић истиче да све то што је предлагао тешко спроводиво.

Васић је само посљедњи у низу истакнутих чланова који су напустили СДС у протеклих неколико година. Прије њега, странку су редом напуштали Ненад Стевандић, Златко Максимовић, Славко Дуњић, Симуна Жакула. Оставку на све страначке функције прошле године поднио је и Огњен Тадић, упозоравајући тада руководство странке, у отвореном писму, на бројне подјеле, кадровске и организационе проблеме у странци.

"Најпотребније нам је било јединство странке јер нам је било јасно да предстоји борба против криминала и корупције и да ће наше нејединство бити шанса за криминалце. Јединство, нажалост, нисмо сачували", истиче Тадић.

Увертира за сутрашње страначке изборе био је избор предсједника бањалучког одбора СДС-а. Ни то није прошло без проблема - бројним члановима био је онемогућен улаз на изборну скупштину, а након заврштека пљуштале су оптужбе о намјештању.

"Скупштина је нелегална, све је изрежирано да побиједи Кајкут. Све је у гепеку одрађено. Ова скупштина није ни требало да буде одржана", рекао је Ненад Марчетић, члан општинског СДС-а након изборне скупштине.

И док су све гласније приче о сукобу три фракције које се боре за превласт и управљање странком, сутрашња скупштина требало би да понуди бар дио одговора о односу снага унутар СДС-а, али и путу којим ће странка кренути у будућности.