latinica  ћирилица
27/05/2017 |  14:30 | Аутор: РТРС

Нова улагања УСАИД у медије за борбу против Русије на Балкану

Нова улагања Америчке агенција за међународни развој /УСАИД/ у медијску сцену Србије свакако имају везе са америчком борбом против Русије на Балкану, а поготово у Србији, гдје она има битно присуство када је регион у питању, оцијенила је новинарка Љиљана Смајловић.
Љиљана Смајловић (фото:mc.rs) -
Љиљана Смајловић (фото:mc.rs)

Смајловићева је за Спутњик подсјетила, да је УСАИД у саставу Стејт департмента и констатовала да је оно што се назива улагањем у развој демократије у ствари дио америчких напора да овдје имају више утицаја и да се њихово присуство јаче осјети.

- Американцима је стало да овде буду присутни, али и због тога што све више нагласка стављају на своје односе са Русијом. Они овдје желе да ограниче руски утуцај или да спијрече да он расте. Њима се чини да је овдје руски утицај прејак и да су Руси овдје веома активни - оцијенила је она.

Смајловићева, која је до недавно била предсједник Удружења новинара Србије, рекла је да ће пројекат УСАИД финансијски сигурно бити значајан.

- Како би иначе опстале организације БИРН, КРИК, ЦИНС? Све оне зависе од америчке и европске, али посебно од америчке помоћи и донација. Према томе врло је важна та помоћ - сматра Смајловићева.

УСАИД је издвојио средства за унапређење реформи у Србији у области медија, али тренутно није познато колико новца је планирано за ове намјене.

Извор: СРНА