latinica  ћирилица
27/05/2017 |  12:18 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Дјеца из Српске и ове године љетују у Црној Гори (ВИДЕО)

Јавни фонд дјечије заштите Републике Српске и ове године организује пројекат социјализације дјеце на црногорском приморју.
Дјеца - Кумбор - Фото: РТРС
Дјеца - КумборФото: РТРС

Пројектом вриједности 1,1 милион марака биће обухваћено близу 2.000 малишана. Прва смјена у којој су дјеца предшколског узраста већ се вратила кући, а на љетовање у Бечиће отишла је друга група малишана.

Након повратка стотињак предшколаца, на љетовање у Бечиће отишла је друга смјена у којој су дјеца са сметњама у развоју, дјеца са оштећењима вида и слуха и обољела од хроничних болести, као и група талентованих ученика. 

Слађана Цвјетковић, психолог из Јавног фонда дјечије заштите, каже да су на љетовању дјеца која у својим породичним и социјалним срединама немају оптималне услове за развој. Осим ове категорије, како наводи, ту су посебно талентована дјеца.

Један од циљева овог пројекта је дружење и зближавање дјеце, као и постизање пропуштених навика, знања и вјештина. Дјеца су раније боравила у Кумбору, а прошле године потписан је трогодишњи уговор са дјечијим одмаралиштем у Бечићима, гдје ће се до 21. септембра одмарати, дружити и учити 1.900 дјеце уз око 300 васпитача, љекара, психолога, аниматора и пратећег особља.

Директор Јавног фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић каже да их посебно радују прошлогодишњи похвални извјештаји координатора о реализованим пројектима, као и захвалност родитеља дјеце која су боравила на мору.

Пројекат је покренут како би помогао ублажавање постратних траума и уљепшао одрастање дјеце из сиромашних или дисфункционалних породица, болесне дјеце и дјеце с посебним потребама. Пројектом су обухваћена и изразито успјешна дјеца, чиме се остварује функција социјализације. Током претходних петнаест година овим програмом обухваћено је око 20.000 малишана.