latinica  ћирилица
27/05/2017 |  11:14 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Инвеститори заинтересовани за улагањa у Требињу (ВИДЕО)

Дводневна инвестициона конференција у Требињу је завршена и судећи према конкретним приједлозима инвеститора, остварен је значајан успјех - истичу организатори. Неколико улагача доставило је писма намјере за инвестирање у Требиње, углавном у области туризма и пољопривреде, али је најављена и градња нових производних погона.
Требиње: Инвеститори из Кашмира - Фото: СРНА
Требиње: Инвеститори из КашмираФото: СРНА

У раду конференције учествовао је велики број домаћих привредника, али и пословних људи из неколико земаља свијета.

Резултати инвестиционе конференције биће ускоро видљиви, јер ће у кратком времену почети реализација неколико уговора о инвестиционим пројектима који су усаглашени током конференције, истакли су организатори из градске управе Требиња.

Словенци су понудили донације за опремање школа, бескаматне кредите, те показали заинтересованост за заштиту животне средине, едукацију, као и опремање научно истраживачке станице у Џивару.

Жељко Блажека са Института за екологију из Марибора је рекао да су спремни да помогну по принципу 30 одсто донаторских средстава и на бескаматне кредите од пет година.

- Нисмо знали да Требиње посједује овакве погодности и капацитете и одушевљени смо информацијама које смо добили на овој конференцији - рекао је Блажека.

Истакао је да ће већ сљедећег мјесеца доћи у Требиње да конкретније разговарају са градоначелником Луком Петровићем и да се још једном упознају са понуђеним пројектима.

Велику заинтересованост за улагања у Требиње показали су и бизнисмени из Индије из Кашмира који су одлучни да улажу у туризам и текстилну индустрију.

- Кашмир је регија која има дугу традицију производње текстила, а Требиње има стручну и обучену и радну снагу и ово би могао да буде добар логистички центар за цијелу Европу - рекао је Асиф Игбал, из арапско-индијске привредне коморе.

Каже да је Требиње занимљиво и као енергетско подручје које има велики број електрана, те додао да би размотрили могућност формирања специјалних веза у енергетици.

Предсједник кашмирске привредне коморе шеик Ахмад Ашик каже да је Требиње географски врло интересантно подручје и да ће радити на томе да пословни људи обиђу Требиње и да испитају могућности улагања у ово подручје.

- Разговараћемо са званичницима Требиња о томе како можемо успоставити везу у текстилној индустрији - рекао је Ашик.

Јуче су одржани панели о инфраструктури, привреди, пољопривреди и туризму, а данас о законодавно правним погодностима.

Извор: РТРС/СРНА