latinica  ћирилица
26/05/2017 |  19:41 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Дигитализација културног насљеђа (ВИДЕО)

У сфери информационих технологија, готово све је доступно на интернету.
Дигитализација културног наслијеђа - Фото: РТРС
Дигитализација културног наслијеђаФото: РТРС

Како би и богатство културног насљеђа Републике Српске, кроз електронску базу података у Три-Д формату, постало приступачно са сваког мјеста на планети, бањалучки Електротехнички факултет укључио се у пројекат "Ви Ај Сим".

Поред БиХ, у трогодишњи пројекат, који финансира Европска комисија са 3,3 милиона евра, укључено је још 15 држава.

Како изгледа фосил морске звијезде, или неки од културно-историјских артефаката, студенти, постдипломци, или музејски радници, моћи ће видјети са својих рачунара. 3 Д скенирањем и стварањем овакве базе података, предмети ће бити видљиви у стварном облику.

- Рецимо да наше колеге из Добоја или Требиња затребају један предмет, да га виде на неки начин, не морају доћи у Бањалуку, појашњава Ивана Панџић, кустос археолог у Музеју Републике Српске.

Носилац пројекта стварања виртуелног истраживачког окружења је бањалучки Електротехнички факултет, а координатор професор Милорад Божић. Од свих учесника, за сада, најбоља сарадња остварена је са Музејом РС.

- Ријеч је о пројекту из скупа Хоризонти 2020 пројеката, а тиче се виртуелне платформе за истраживачке заједнице у области климатологије, бионакуке и културног насљеђа. Ми смо се опредијелили за ову трећу заједницу, истиче Божић, који је и координатор пројекта.

- Није ту поента да само ми дигитализујемо неко насљеђе већ да било ко на кугли земаљској ко је заинтересован да приступи тим подацима може да приступи, каже Михајло Савић, виши асистент на Електротехничком факултету Универзитета у Бањалуци.

По завршетку пројекта “Ви Ај Сим“ посао неће бити завршен. Биће настављен, јер направити пројекат, скенирати све предмете, обучити људе и умрежити податке, а још паралелно остварити сарадњу и са другим земљама учесницама пројекта, за 36 мјесеци, колико је планирано трајање пројекта, немогуће је и за много развијеније земље.