latinica  ћирилица
26/05/2017 |  15:02 ⇒ 15:21 | Аутор: РТРС

"Мајски пулмолошки дани"- Лијечење плућних болести подићи на виши ниво

Дијагностику и лијечење пацијената од плућних обољења треба подићи на што виши ниво, јер се очекује да ће ове болести до 2020. године бити трећи узрок смртности свјетске и овдашње популације, поручили су учесници 25. "Мајских пулмолошких дана", који су данас отворени у бањалучком Културном центру "Бански двор".
"Мајски пулмолошки дани" - Фото: СРНА
"Мајски пулмолошки дани"Фото: СРНА

Предсједник Удружења пулмолога Републике Српске Мирко Станетић рекао је да су плућне болести, по смртности пацијената, одмах иза кардиоваскуларних и малигних.

- Обољења респираторног тракта су најчешћа малигна обољења мушке популације, али и све више жена због конзумирања дувана и аерозагађења - упозорио је Станетић.

Он је подсјетио да су први "Мајски пулмолошки дани" одржани 1992. године, те да број учесника и квалитет скупа из године у годину расту захваљујући подршци фармацеутских компанија, здравствених установа, клиника и образовних институција из области медицине.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић навео је да је ово један од најзначајнијих скупова те врсте у Српској и региону.

- "Мајски пулмолошки дани" су важни за наше здравство и научну заједницу и ово је прилика за наше специјалисте, специјализанте и студенте да добију додатну едукацију из области пулмологије, односно о хроничној опструктивној болести плућа, различитим формама карцинома, упалних процеса и инфекција, те интензивне његе - рекао је новинарима Шкрбић.

Биљана Звездин из Института за плућне болести Војводине за научноистраживачку и образовну дјелатност навела је да Српска и Србија прате свјетске трендове на плану метода лијечења хроничних плућних болести.

Она је напоменула да су сусрети пулмолога и других медицинских стручњака важни за размјену искустава и стицање нових знања.

"Мајски пулмолошки дани" одржавају се до 28. маја у организацији Удружења пулмолога Републике Српске, Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра Српске и Медицинског факултета у Бањалуци.

На скупу у Бањалуци учествује више од 250 еминентних медицинских стручњака из земаља у окружењу, Европе и САД-а, који ће разговарати о превенцији, дијагностици и лијечењу хроничне опструктивне болести плућа, астме, туберкулозе, васкуларних обољења, као и о манифестацијама обољења других органа на плућима и малигним обољењима.

Извор: СРНА