latinica  ћирилица
26/05/2017 |  14:42 | Аутор: РТРС

Привредна комора Српске - Основати фонд за развој женског предузетништва

Савјет за женско предузетништво при Привредној комори Републике Српске покренуће идеју да Влада Српске оснује фонд који ће бити искључиво намијењен развоју женског предузетништва, најавила је секретар тог савјета Нада Будиша.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

Будиша је током округлог стола о теми "Могућност развоја женског предузетништва и примјери добре праксе" у Подручној привредној комори Бањалука рекла да је недостатак средстава главни проблем у стварању предузетништва.

Она је навела да се анализом рађеном за мала и средња предузећа ради сагледавања стања у којој мјери су жене власнице или сувласнице фирми дошло до формирања мање базе у којој су подаци од око 150 предузетница.

Према њеним ријечима, предузетнице истичу и проблем што оне најчешће нису власнице капитала.

"Ту се најчешће јавља муж и када се јављају за добијање кредита, настаје проблем јер немају имовину на себи", рекла је Будиша новинарима.

Предсједник Савјета за женско предузетништво Босиљка Дејановић рекла је да је, уз све остало што прати проблеме у пословању који су најчешће у вези са проблемима набавке средстава и тржиштем, женама потребна и храброст да крену саме у предузетништво.

Дејановићева је навела да је дуго у предузетништву, да води фирму "Сана линеа", нагласивши да тај посао није лак, те да је свакој жени потребна упорност и досљедност да би успјела и опстала у послу.

Она је додала да се у пракси није сусретала са стереотипима према којима је предузетништво искључиво мушки посао.

Савјет за женско предузетништво основан је 2010. године, с циљем да подстакне жене да покрену властите бизнисе.

Извор: Срна