latinica  ћирилица
26/05/2017 |  10:00 | Аутор: РТРС

Хокинг најинтелигентнија особа на планети

Према страници "Супер академик" , британски астрофизичар Стивен Хокинг најинтелигентнија је особа на планети.
 - Фото: Wikipedia
Фото: Wikipedia

Дипломирао је 1962, а докторирао 1965. у 23 години.

Најпознатији је по својим истраживањима црних рупа, али и по научнопопуларним књигама и наступима у бројним ТВ серијама као што су "Симпсонови", "Футурама" и "Теорија великог праска".

Слиједи Едвард Витен, амерички физичар познат по доприносима "Теорији струна", "М-теорији", квантној гравитацији и суперсиметрији.

Мада је првенствено физичар, снажно је утицао и на развој математике.

На трећем мјесту је Ендрју Вилес енглески математичар, најпознатији по томе што је 1995. године службено доказао посљедњу "Ферматову теорему".

Прије него што је Вилес ријешио тај проблем стар 358 година, "Гинисова књига рекорда" сматрала је ову теорему најтежим математичким проблемом.

Четврти најинтелигентнији човјек на планети је Рус Григори Перелман, ексцентрични руски математичар, који је ријешио један од најсложенијих математичких проблема такозвану "Поинкарову коњектуру".

Добио је "Филдсову медаљу" за своје заслуге у математици, међутим, никада није примио награду јер, како је изјавио, "није заинтересован за новац или славу".

На петом мјесту најинтелигентнијих је Рут Ловренс, британска математичарка, "чудо од дјетета".

Са 13 година дипломирала је математику на Оксфорду. Тренутно предаје на "Ајнштајновом математичком институту" у Јерусалиму и развија математику која је толико сложена да ће проћи године прије него што се пронађе примјена научних закључака Ловренсове.

Извор: Срна