latinica  ћирилица
25/05/2017 |  20:12 | Аутор: РТРС

Дуга чекања на њемачку визу!

Почетком прошле године држављанима земаља западног Балкана олакшано је запошљавање у Њемачкој, чиме се у амбасадама смањио број захтјева за азил, али драстично повећао број захтјева за визу.
Пик - огласи за термин у амбасади Њемачке - Фото: РТРС
Пик - огласи за термин у амбасади ЊемачкеФото: РТРС

Највише  радника из БиХ заинтересовано је за одлазак из БиХ, због чега је Амбасада Њемачке у Сарајеву обуставила давање термина за подношење захтјева за визе. Грађани БиХ који већ седмицама чекају термине забринути су јер би им њемачки послодавци, због чекања, могли ускоро раскинути уговоре.

Према ријечима портпарола Њемачке амбасаде у Сарајеву, Наташе Гарлоф -Јонкерс, због тога што је број захтјева за визе драстично порастао, дошло је и до продуженог времена чекања. Нагласила је да амбасада у овом тренутку, упркос кадровском појачању одјела за визе, не може понудити више термина. Из Агенције за рад и запошљавање БиХ кажу да је највјероватнији разлог за дуга чекања то што су термини за подношење захтјева за визе заузети до краја 2017. године.

Агенција за рад и запошљавање БиХ и Савезна агенција за запошљавање Њемачке већ неколико година шаљу медицинаре из БиХ у Њемачку на основу Договора о запошљавању медицинских радника из БиХ.

Извор: Klix