latinica  ћирилица
25/05/2017 |  19:07 ⇒ 26/05/2017 | 07:57 | Аутор: РТРС

Сенат Универзитета у Бањалуци о Дарвиновој теорији еволуције (ВИДЕО)

Библија или Дарвиново "Поријекло врста"? Два одговора на питање о постанку човјека. Истовремено, двије теорије које дијеле вјернике од невјерника.
Сједница Сената Универзитета у Бањалуци - Фото: РТРС
Сједница Сената Универзитета у БањалуциФото: РТРС

У мору подјела, српску јавност подијелио је и Дарвин. Док га једни бране, други би да га ревидирају. Став Сената Универзтитета у Бањалуци је јасан - ни Сенат, ни скупштински одбори нису мјесто за такве расправе, већ научни скупови.

Посљедња карика еволуције или савршено дјело Божије? Наука је на једној, религија на другој страни. Обје теорије једнако се изучавају у школама, па и ђаци на њих одговарају према убјеђењима. Једни мисле да је Дарвин у праву, други, пак, да је Бог створио човјека.

Ипак, више од вијек и по након Дарвинове тезе, теорија еволуције, за разлику од ученика, подијелила је српске интелекуалце. Идеја о ревизији Дарвинове теорије и њеном избацивању из уџбеника стигла је из Америке.

Од кога потичемо? - темељно је питање биологије. Најпотпунији одговор до сада једино је дао Чарлс Дарвин. Ипак, тај одговор трпи велике урарце, све више је оних који захтијевају његову ревизију, јер он се коси са оним што каже религија.

Петиција о којој се све више расправља и у Српској, стигла је из Србије. Све је покренуо хирург у пензији, Радмило Рончевић, који тврди да је Дарвинова теорија еволуције, заснована на спекулацијама.

- Ми смо у петицији коју смо изнијели побили основне и главне ставове теорије еволуције. Није свеједно како ће наша дјеца, покољења схватити како је настао живот и шта је човјек. То није мало питање. То је велико национално питање - сматра Рончевић.

Иза његове идеје стало је још 166 интелектуалаца. Полемика се не стишава, а о свему ће се изјаснити и Скупштина Србије. Идеја која је подијелила српску јавност, питају ли се научници, само је још један напад оних који вјерују да је човјечанство посљедица божанског дјеловања.

- Недпустиво је да се на часовима природних наука прећуткују и негирају научна сазнања. Право мјесто о расправама о теорији еволуције нису петиције, већ научни скупови, конференције и признате научно-стручне публикације - истиче доц. др Биљана Лубарда, шеф Студијског програма биологија на Природно математичком факултету Универзитета у Бањалуци.

То је и став Сената Универзитета у Бањалуци. Хоће ли једна од окосница савремене биологије бити истргнута из уџбеника и да ли је Дарвиновој теорији одзвонило у Српској, одговор ипак треба тражити на научним скуповима.