latinica  ћирилица
25/05/2017 |  18:46 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Меркатор преузима Конзум у БиХ (ВИДЕО)

На тржиште БиХ поново би се могао вратити Меркатор! Тко је бар планирано реструктурирањем концерна Агрокор и његових компанија у БиХ. План је представницима надлежних бх. и ентитетских институција у Сарајеву представио повјереник хрватске Владе за Агрокор Анте Рамљак.
Састанак о Агрокору - Фото: РТРС
Састанак о АгрокоруФото: РТРС

Већина производних компанија у БиХ послује веома стабилно, док Конзум БиХ и Велпро послују са релативно добрим, али незадовољавајућим резултатима, каже хрватска страна која истиче и план рјешења.

- Мислим да ћемо ријешити тај проблем тако што ћемо компаније вратити Меркатору - рекао је Рамљак.

Меркатор ће, како је речено, на себе преузети и обавезе према добављачима и запосленима.

- На тај начин ћемо направити реструктуирање свих обавеза које су доспјеле према добављачима и дати сигурност запосленицима - навео је Рамљак.

Док Рамљак напомиње да дефинитивне одлуке још нису донесене, представници БиХ подржавају план. Истичу да је свима у интересу да реструктурирање Агрокора и његових компанија у БиХ успије.

- Нама је у интересу да успије како бисмо одржали постојећа радна мјеста, којих је много, те како бисмо одржали и помогли бројним добављачима, којих је само у БиХ преко 1.300 и како бисмо уопште одржањем овог система помогли економији БиХ - рекао је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Да се иде у добром правцу, сматра и министар трговине и туризма Српске Предраг Глухаковић. Српској је, каже, у интересу да се настави сарадња, с обзиром на број добављача везаних за Конзум. На састанку је отворено и питање плаћања обавеза.

- Имамо информацију да су они то свели са 180 на 90 дана, што је сигурно добро. То је један велики помак за нас - рекао је Глухаковић.

У Агрокоровим компанијама у БиХ запослено је око 5.200 радника. Према процјенама, добављачи у Српској чекају исплату 2,8, а у Федерацији 66 и по милиона евра.