latinica  ћирилица
25/05/2017 |  16:30 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

Случај Татон: Крај новог суђења, пресуда Прелићу 7. јуна

Виши суд у Београду заказао је за 7. јун објављивање пресуде навијачу Партизана Ђорђу Прелићу, који се терети за убиство француског навијача Бриса Татона.
Мјесто са којег је пао Брис Татон - Фото: Novosti.rs
Мјесто са којег је пао Брис ТатонФото: Novosti.rs

Брис Татон, навијач француског Тулуза, претучен је 17. септембра 2009. у центру Београда пред утакмицу његовог клуба са Партизаном.

Од задобијених повреда умро је 12 дана касније у Клиничком центру. 14 окривљених хулигана у овом случају осуђени су на казне затвора у трајању од 4 до 30 година.

Ђорђе Прелић и Дејан Пузигаћа, који су били у бјекству, осуђени су на 35, односно 32 године затвора.

“То је било срамно суђење, које је имало велики политички притисак“, навела је адвокат Ђорђа Прелића, Маја Тркуља.

Прелић је у јуну 2014. године изручен Србији из Шпаније након вишегодишњег бјекства, па му је због правоснажне пресуде којом је осуђен у одсуству на 15 година затвора, одобрено понављање суђења. Суђење се понавља и Пузигаћи, који је ухапшен у Атини.

“Изведен је један нови број персоналних доказа, дакле саслушан је један број свједока који никада раније нису саслушани, јесу додуше фрагментарно поводом приједлога за понављање поступка као ванредног правног лијека“, навео је адвокат Ђорђа Прелића, Драгослав Огњановић.

Татона је металним и бејзбол палицама претукла рупа хулигана, али је у оптужници стајало и да је он бачен са платоа код Обилићевог венца, са висине од неколико метара. Касније, током низа суђења, појавили су се очевици самог догађаја, а било је и заштићених сведока, који су се плашили да свједоче јавно.

“Из тог разлога мислим да и у доказном смислу и у погледу квалитета доказа, ово сада јесте врло значајан помак у односу на претходно суђење. Незахвално је предвиђати, незахвално је бавити се прогнозама, али с обзиром на то да имамо један позитиван и оптимистични став, дубоко вјерујемо да ће и у овом случају и послије овог суђења то исходовати далеко озбиљнијом и морам да кажем правичнијом пресудом од оне претходне“, додао је Огњановић.

Суђења Ђорђу Прелићу и осталима готово сваки пут пратили су њихови пријатељи навијачи, који су често добацивали и пријетили новинарима који су пратили суђење.

Изрицање пресуде заказано је за 7. јун.

Извор: Б92