latinica  ћирилица
25/05/2017 |  16:19 ⇒ 26/05/2017 | 11:44 | Аутор: РТРС

Црнадак пред Комисијом за јавно саслушање због енормног трошења средстава (ВИДЕО)

Први пут у историји Парламентарне скупштине БиХ, биће формирана комисија за саслушање једног бх. министра, потврдио је за РТРС делегат у Дому народа Марио Караматић.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Пред Комисију ће први бх. дипломата Игор Црнадак. Одговораће на питања о спољно-политичком статусу БиХ и службеним путовањима на која је потрошено више од два милиона КМ.

Подсјећамо да, упркос законском року од 15 дана, РТРС из МИП-а никад није добио одговоре о путовањима министра Црнатка. Оно што је прећутао јавном сервису и грађанима, парламентарцима неће.

Конститутивна сједница Комисије о јавном саслушању првог бх. дипломате, заказана је за понедјељак, 29. мај. За сто ће сјести чланови Колегијума Дома народа- Огњен Тадић, Бариша Чолак и Сакиб Софтић, те делегати Небојша Радмановић, Фахрудин Радончић и Марио Караматић.

Већ на сљедећој сједници ове комисије, у року не дужем од мјесец, Игор Црнадак требало би да им положи рачуне. И одговори на сва нагомилана спорна питања делегата која је до сада, каже Марио Караматић, вјешто избјегавао.

- Ту ће бити присиљен да одговори шта је то радио, за кога је радио и који су бенефити његовог рада, уколико постоје. Одговориће и кога је заступао вани, пошто није имао никаквог контакта са законодавном власти, чије интересе заступа у Савјету министара, пошто већ поједине његове иницијативе нису прошле законодавну област - каже Караматић.

Караматића и колеге му, интересоваће каже и сврсисходност бројних службених путовања првог бх. дипломате и његових сарадника. Сам министар реализовао је 97 службених путовања.

Јачајући имиџ Босне и Херцеговине по свијету, скокнуо је и до Требиња у званичну посјету градској администрацији док ју је предводио његов страначки колега Славко Вучуревић.

У Београд је ишао да разговара са новинарима који о БиХ извјештавају. Обишао 20-ак европских држава, стигао до Америке и Уједињених арапских емирата. А само једна посјета Ирану, пореске обвезнике коштала је скоро 22.000 КМ.

- Преко два милиона КМ је потрошено на путовања, кредитни рејтинг нам је у смећу, БиХ никада лошије није стајала на међународном плану, тако да ће морати и на то да одговори. Ако сте министар вањских послова не значи да цијели мандат морате боравити ван земље - каже Караматић.

Министар "за путовања" о формираној комисији још се не оглашава. Растрошност своју, и својих сарадника брани.

- Сва путовања су релизована на принципима афирмисања кључних спољнополитичких циљева, процеса интеграција БиХ у ЕУ, развоја регионалних и добросусједских односа, економске дипломатије, те побољшања општег имиџа БиХ у свијету - наведено је у одговору Игора Црнатка, министра иностраних послова БиХ.

Уколико имиџ, али свој, пред делегатима БиХ не поправи или се евентуално на јавном саслушању уопште не појави, Караматић не искључује ни захтјев за Црнатковом смјеном. Како год, актуелни први бх. путник озбиљно пријети, да рекорд по броју путовања преузме од до сада ненадмашног Свена Алкалаја.