latinica  ћирилица
25/05/2017 |  16:04 ⇒ 26/05/2017 | 07:45 | Аутор: РТРС

Павић очекује оставку Ђокића; Мандат ми није дао ДНС- одговара Ђокић (ВИДЕО)

Продаја акција Рудника жељезне руде Љубија поново на политичкој сцени.
Петар Ђокић и Марко Павић - Фото: РТРС
Петар Ђокић и Марко ПавићФото: РТРС

Након што Народна скупштина није подржала продају, предсједник ДНС-а Марко Павић, поручио је у Приједору да очекује да Петар Ђокић поднесе оставку на мјесто министра.

Лидер социјалиста и ресорни министар Петар Ђокић кратко је поручио да мандат није добио од ДНС-а и да га њима неће ни враћати.

Марко Павић сматра да је прича о продаји Љубије завршена ствар и да о томе нема шта да се дискутује, јер је највиши орган донио такву одлуку. Лидер

СНСД-а и предсједник Српске Милорад Додик каже да свако има право на свој става. Додик је рекао да је разговарао са Павићем и да је владајућа коалицији у Републици Српској јединствена.

То да је продаја акција Љубије била прилика да Српска оживи мртво предузеће, како је рекао министар Петар Ђокић, помињући политичке интересе и монопол "Митала", било је окидач. Лидер ДНС-а Марко Павић данас каже да од министра очекује оставку.

- Умјесто да је министар размишљао о оставци, јер није добио подршку Народне скупштине Републике Српске, он непрестано критикује своје политичке или неке друге неистомишљенике. Сматрам да је то у овом моменту страшно - рекао је Павић.

Ђокић у писаној изјави одговара да мандат није добио од ДНС-а, а да одлука о продаји акција Љубије која је била у Скупшини, није његова, већ одлука Владе.

- Влада је дио коалиционог договора и споразума и само предсједница Владе може да управља мандатима свих министара, а та питања очекујем да ријешимо на састанку који би ускоро требало да закаже неко од коалиционих партнера. Не осјећам ни најмању одговорност за такву одлуку. Напротив, сматрам да је то била добро припремљена одлука, али она није добила подршку - навео је Ђокић.

Умирујуће поруке шаље лидер СНСД-а Милорад Додик, који је јуче са Павићем разговарао у Приједору. Каже да свако има право на мишљење, али да владајућа коалиција остаје јединствена.

- Ни ДНС неће прихватити иницијативу да се на дневни ред Народне скупштине Републике Српске стави оно што је опозиција покренула. Ми у глобалном погледу немамо проблема. Вјероватно је мало више наелектрисана атмосфера између њих, али и то ће проћи - рекао је Додик.

Иако се мишљења о продаји Љубије у владајућем блоку и даље разликују, из свих партија поручују да је коалиција јединствена.

Павић каже и да његов захтјев за оставку министра Ђокића нема никакве везе са приједлогом опозиције за изгласавање неповјерења Влади.