latinica  ћирилица
25/05/2017 |  15:58 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Ускоро обнова средњовијековног града Вјенчаца код Невесиња (ВИДЕО)

Средњовијековни град Вјенчац код Невесиња ускоро би могао бити обновљен. Општина Невесиње је земљиште на том локалитету уступила Епархији Захумско-херцеговачкој и приморској, како би се у близини цркве Св. Ђорђа спровела археолошка истарживања, уредио простор око цркве, а потом градили туристички садржаји.
Ускоро обнова средњовијековног града Вјенчаца код Невесиња - Фото: РТРС
Ускоро обнова средњовијековног града Вјенчаца код НевесињаФото: РТРС

Остаци средњовјековног Вјенчаца налазе се на једном од најљепших видиковаца у Херцеговини, у близини новоизграђене цркве Св-Ђорђа. Обнова старих и изградња нових садржаја на овом локалитету биле би од великог значаја за културни, туристички и привредни развој, сагласни су Невесињици.

Скупштина општине Невесиње донијела је одлуку да се Епархији Захумско-херцеговачкој и приморској уступи земљиште због археолошких истраживања остатака старог града, уређења порте новизграђене цркве, али и градњу туристичког комплекса, за шта су заинтересовани озбиљни инвеститори.

По идејном рјешењу градила би се тврђава као град-хотел, отворена љетна сцена, биоскоп, шеталишта и други садржаји.

- Општина Невесиње нема обавеза, осим инфраструктуре. Потребно је да се уведе струја, поправи пут, а питање воде је проблематично, али ћемо и то ријешити. Тиме ће потенцијални инвеститори имати инфраструктуру коју желе и која задовољава стандарде - каже Миленко Авдаловић, начелник Невесиња.

Цијели комплекс налази се на надморској висини од 936 метара изнад нивоа мора и 70 метара изнад Невесиња. Од 2015. године, када је изграђена црква Св. Ђорђа, ово мејсто постало је омиљено излетиште Невесињаца и туриста.