latinica  ћирилица
25/05/2017 |  15:37 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Звиздић очекује одговоре на Упитник из Српске у наредних седам дана (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је данас у Сарајеву да очекује да Република Српска у наредних седам дана достави своје одговоре на Упитник Европске комисије.

"С обзиром да су формирана сва тијела у механизму координације, да су врло јасне процедуре, да су јасна правила игре, да је потпуно јасно учешће, транспарентност, видљивост и уставне надлежности свих учесника у механизму координације очекујем да ће, а тако је договорено, то бити урађено у наредних седам дана, послије чега ћемо да дефинишемо јединствене одговоре испред БиХ и припремимо их за фазу превођења", рекао је Звиздић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да су одоговори или допринос Републике Српске на Упитник припремљени и да се очекује да буду достављени и унесени у јединствен инфорамциони систем гдје ће бити преклопљени одговори свих институција и видјеће се да ли постоји потпуна сагласност и комаптибилност.

"До сада су сви нивои власти, од кантона до БиХ, дали своје доприносе, свој осврт на постављена питања, у складу са надлежностима и темама које су добили. Такви доприноси унесени су у једниствени информациони систем који значајно помаже да видимо компатибилност таквих питања. Република Српска није унијела свој допринос. Да је то урађено имали би практично основу или костур за свих 3.242 питања", навео је Звиздић.

Према његовом мишљењу, не постоје одговори кантона, ентитета и БиХ, него постоји само један одговор БиХ према ЕУ.

"У оним одговорима гдје постоји потпуна компатибилност он је завршен и као такав биће усвојен на тијелима механизма координације и иде у даљу фазу превођења. Тамо гдје евентуално постоје разлике, они који су именовани у радне групе требају да разговарају о тим разликама и дођу до рјешења које је прихватљиво за све учеснике у механизму координације", појаснио је Звиздић.

Кад је ријеч о преводу одговора на Упитник, Звиздић је потврдио да постоји проблем јер се на конкурс није јавила ниједна агенција која има капацитет да у одређеном временском периоду на професионалан начин преведе 25.000 страница.

"Постоји идеја да БиХ одговоре достави на хрватском језику, који је један од официјелних језика ЕУ", каже Звиздић.

Говорећи о механизму координације, Звиздић је рекао да су формирана сва његова тијела и да се он имплементира у складу са динамичким планом и његовом функцијом.

"Механизам координације је усвојен као инструмент који ће помоћи БиХ да успјешно финализује све активности које је чекају и у фази Упитника Европске комисије, али и послије њега", истакао је Звиздић.

Он је поручио да је мандатни циљ садашње власти кандидатски статус за чланство у ЕУ и активирање МАП-а као наредног корака ка чланству у НАТО.

"И један и други процес биће сигурно завршени крајем ове или почетком наредне године, да ли ће то бити плус или минус два мјесеца тешко је сада процијенити. Будући да је европски и НАТО пут био потпуно блокиран стотину мјесеци прије него што је био именован овај Савјет министара БиХ прихватљиво је и ако пробијемо рокове за неких мјесец или мјесец и по", сматра Звиздић.

Извор: СРНА