latinica  ћирилица
25/05/2017 |  14:34 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Влада утврдила Приједлог Кривичног законика Републике Српске

Влада Републике Српске донијела је данас, на 126. сједници, у Бањалуци, Одлуку о преносу права својине на непокретностима на општину Теслић, у сврху рјешавања имовинско-правних односа на грађевинском земљишту које је додијељено расељеном становништву и повратницима ради изградње индивидуалних стамбених објеката.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Пренос права својине тражи се ради трајног рјешавања смјештаја расељеног становништва и повратника, а у складу са Уредбом Владе РС о условима и начину додјеле грађевинског земљишта без накнаде.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог Кривичног законика Републике Српске.

Приликом израде текста закона, кривично законодавство усклађивано је са међународним конвенцијама и директивама ЕУ, прије свега са Конвенцијом Уједињених нација против транснационалног организованог криминала, Конвенцијом ЕУ о борби против трговине људима, Кривичноправном конвенцијом ЕУ о корупцији, Препоруком УН Комитета против мучења. Такође, вршено је усклађивање са Оквирном одлуком ЕУ о одузимању предмета, средстава и имовине стечене кривичним дјелом, Оквирном одлуком Савјета Европе о прању новца, идентификацији, праћењу, замрзавању, присвајању и одузимању средстава и прихода од криминала, Оквирном одлуком Савјета Европе о сузбијању одређених облика и начина изражавања расизма и ксенофобије кривичноправним средствима, Директивом Европског парламента о сузбијању и борби против трговине људима и заштити жртава, Оквирном одлуком о борби против тероризма, Оквирном одлуком о утврђивању минималне одредбе у вези са саставним елементима кривичних дјела и законских казни на подручју недопуштене трговине дрогама, Конвенцијом Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истамбулска конвенција), Конвенцијом о заштити дјеце од сексуалног искориштавања и сексуалног злостављања (Ланзарота), као и Конвенцијом Савјета Европе о кибернетичком криминалу.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о судовима Републике Српске, ради усклађивања са одлуком Уставног суда Републике Српске, као и усклађивања са организацијом правосудних институција у Републици Српској.

У допуни дневног реда, Влада Републике Српске разматрала је и утврдила Приједлог закона о заштити лица која пријављују корупцију.


Овим законом уређује се заштита лица која пријављују корупцију, поступак пријаве
корупције, обавезе поступања одговорног лица и надлежних органа у вези са пријавом и заштитом лица која пријављују корупцију и друга питања значајна за лица која пријављују корупцију.
Законска заштита лица која пријављују неправилности у раду и сумњу на корупцију у
доброј намјери у јавном и приватном сектору, уз истовремено прописивање санкција за неистинито и злонамјерно пријављивање прописано је као заједнички стратешки циљ у Стратегији борбе против корупције за период 2013–2017. година коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске Одлуком број: 01-2462/13 од 4. децембра 2013. године и активност у Акционом плану за спровођење борбе против корупције у Републици Српској (2013–2017), као Анексу И те стратегије.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о пореском систему Републике Српске, којим се уређује порески систем Републике Српске, као и успостављање и вођење Регистра пореских и непореских давања.
Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби уређења ове материје на начин да се утврде јединствена правила на основу којих ће увођење, мијењање или укидање било којег пореског или непореског давања у Републици Српској бити у циљу обезбјеђења оптималног пореског оптерећења, као и заштите интегритета пореских обвезника.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о Националном парку "Дрина".
Овим законом дефинисаће се површина подручја, просторне границе националног парка, зоне и режими заштите, забране и ограничења, права и обавезе управљача, извори финансирања, као и други елементи од значаја за заштићено подручје.
Национални парк “Дрина“ посједује изузетне природне вриједности: станишта ендемичних и реликтних биљних врста, клисурасто-кањонску долину ријеке Дрине и њених притока, затим изузетан диверзитет флоре који се огледа у присуству око 635 примјерака васкуларне флоре. Такође, значајан је диверзитет фауне за овај национални парк, а посебно су значајне врсте: мрки медвјед, дивокоза и сури орао. Изузетној вриједности подручја доприноси присуство Панчићеве оморике, која је ендемична и терцијарно реликтна врста. Некада је ова врста била широко распрострањена у Европи, а данас је подручје распрострањености наведене врсте ограничено на простор око средњег тока Дрине.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог стратегије управљања отпадом за период 2017–2026. године.
Циљ доношења Стратегије је усклађивање законске регулативе Републике Српске са ЕУ законодавством уважавајући и стратешко опредјељење Републике Српске, доношење подзаконских прописа којима би се на детаљан начин уредило управљање свим категоријама отпада у Републици Српској, успостављање информационог система за сакупљање података о количинама отпада, развој одрживог система управљања отпадом на начелима заштите животне средине уз спровођење едукације на свим нивоима друштва и привреде, повећање обухваћености домаћинстава организованим сакупљањем отпада, повећање одвојеног сакупљања отпада и рециклаже, санирање постојећих службених и дивљих депонија, санација “црних тачака“ и изградња одговарајућих објеката за третман/збрињавање отпада.

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о термичком третману отпада.
Циљ ове уредбе је да се термичким третманом отпада обезбиједе услови за смањење штетних утицаја отпада на здравље људи и животну средину, а посебно загађење површинских и подземних вода, земље и ваздуха, укључујући и ефекат стаклене баште. Овим подзаконским актом се остварује и начело хијерархије управљања отпадом у пракси и то на начин да се прво реализује коришћење вриједности отпада, односно спаљивање отпада уз искоришћење енергије, па тек онда спаљивање отпада без искоришћења енергије уколико не постоји друго одговарајуће рјешење за збрињавање отпада.
Уредба је нормирана на начин да одговара стандардима, који произлазе из Директиве број 2010/75/ЕУ Европског парламента и Савјета о индустријским емисијама, а на начина да се дјелатност управљања отпадом путем термичког третмана у Републици Српској прилагоди и постојећим привредним капацитетима.

Влада Републике Српске упознала се са Информацијом о провођењу стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2013-2022. година у 2016. години, у којој су приказане активности које су спроводили субјекти безбједности саобраћаја.
Већина активности односила се на Управљање безбједношћу саобраћаја и Безбједнији учесници у саобраћају. С друге стране, активности у вези стандарда возила, тј. хомологације и сертификације возила су у надлежности органа на заједничком БиХ нивоу, те се активност субјеката безбједности саобраћаја из Републике Српске сводила на иницирање одређених активности.
Усљед појачаних активности субјеката безбједности саобраћаја, те промоције истих, а дијелом и због стихијске кампање која је резултат доношења измјена и допуна Закона о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, подигнут је ниво заинтересованости за проблем безбједности саобраћаја код становништва и медија у Републици Српској, чиме се у значајној мјери доприноси промјени свијести код становништва о могућности настанка саобраћајних незгода, а посебно о посљедицама истих.
Значајан дио активности био је усмјерен на рад са јединицама локалне самоуправе, гдје је видљиво повећање нивоа сарадње, као и рад са дјецом.

Влада Републике Српске се упознала са Информацијом о покренутој иницијативи Владе Федерације Босне и Херцеговине за доношење Закона о заштити животне средине на нивоу Босне и Херцеговине.
Влада Републике Српске не прихвата покренуту иницијативу Владе Федерације Босне и Херцеговине за доношење Закона о заштити животне средине на нивоу БиХ, јер је приједлог за доношење законског акта о заштити животне средине на државном нивоу неуставан.
Питање заштите животне средине је у искључивој надлежности ентитета, а што је регулисано и ентитетским уставима, па је Амандманом XXXИИ тачка 13. на члан 68. Устава Републике Српске, регулисано да Република Српска уређује и обезбјеђује заштиту животне средине, што укључује и доношење законских аката који уређују област заштите животне средине, па би доношење Закона о заштити животне средине на државном нивоу представљало пренос надлежности односно кршење Устава БиХ и ентитетских устава.

Влада Републике Сепске усвојила је Консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за период 01.01-31.12.2016. године.

Влада Републике Српске усвојила је Извјештај о реализацији Програма потпуног стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од И до ИВ категорије у Републици Српској за 2016. годину.
За финансирање стамбеног збрињавања у 2016. години, утрошено је 3.387.886,16 КМ. Стамбеним јединицама збринуто је 107 породица и додјелом неповратних новчаних средстава 133 породице. Укупно је збринуто 240 корисника.
За финанансирање Програма у периоду 2008-2017 година утрошено је укупно: 97.055.100,10 КМ.
Збринуто је 5.702 корисника (2.000 стам. јединицама и 3.702 неповратним новчаним средствима), а незбринуто 48 корисника (40 стам. јединицама и 8 неповратним новчаним средствима).


Тренутно је у току изградња стамбених објеката у Вишеграду, Прњавору, Шипову и Шековићима.