latinica  ћирилица
25/05/2017 |  13:19 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Притисцима желе да омаловаже ВСТС

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија каже да је циљ фабрикованих политичких и медијских притисака на ту институцију да буде приказана као неуспјешна и неефикасна како би кроз привидно легитимне циљеве поспјешивања ефикасности и борбе против корупције били дисциплиновани чланови ВСТС-а.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Притисци на ВСТС услиједили су након именовања Ранка Дебевеца за предсједника Суда БиХ у децембру 2016. године, а долазе из СДА и радикалних медија блиских тој странци. Из СДА је након избора Дебевеца саопштено да чланови ВСТС-а са Тегелтијом на челу, који су ту одлуку иницирали и подржали, морају сносити одговорност за посљедице које ће настати њеним доношењем, тврдећи да су Бошњаци остали без челних позиција у правосуђу.

Тегелтији је пришивена етикета да је близак Србији и Русији.

- По службеној дужности се састајем са страним амбасадорима, политичарима, представницима законодавне и извршне власти. Извлачење тих информација и њихово стављање у негативан контекст је класични притисак на носиоце правосудних функција - рекао је Тегелтија.

Додао је да нису истините ни тврдње да се у ВСТС-у неки предмети експресно рјешавају, а други успоравају.

- То је покушај манипулација јавношћу. ВСТС има једнак приступ према свим носиоцима правосудних функција. Циљ тих неистина је омаловажавање и дискредитовање чланова ВСТС-а - рекао је Тегелтија.

Извор: Глас Српске