latinica  ћирилица
25/05/2017 |  12:36 | Аутор: РТРС

Противградна превентива - дејствовала 31 станица, испаљено 59 ракета

На подручју неколико градова и општина у Републици Српској јуче је дејствовала 31 противградна станица и испаљено укупно 59 противградних ракета због нестабилне временске ситуације.
Противградна заштита Републике Српске - Фото: РТРС
Противградна заштита Републике СрпскеФото: РТРС

Ракете су испаљене од 13.10 до 15.49 часова, саопштено је из Противградне превентиве Републике Српске.

У Бијељини је са 16 станица испаљено 28 ракета, у Брчко дистрикту са двије станице четири ракете, на подручју Дервенте са четири станице седам ракета, у Братунцу са три станице осам ракета, у Прњавор са једне станице двије ракете, а на подручју Градачца са пет станица 10 ракета.

Грмљавински процеси су радарским системима праћени од 11.00 часова, навели су из Противградне превентиве.

Стријелци су пријавили појаву пљускова са грмљавином и краткотрајном суградицом без штета на подручјима града Добој и општина Модрича и Братунац.

Систем противградне заштите преведен је у пуну приправност јуче од 12.00 до 20.00 часова на подручју градова Добој и Бијељина, у Брчко дистрикту, те у општинама Србац, Прњавор, Станари, Дервента, Модрича, Брод, Вукосавље, Угљевик, Сребреница, Пелагићево, Доњи Жабар, Градачац, Шамац, Братунац, Зворник.

Постојале су повремене забране за кориштење дијела ваздушног простора због безбједности летења.

Грмљавински процеси у почетку су преко Саве из правца Хрватске прелазили у брањену територију, а "касније су нове ћелије генерисане унутар брањене територије", истичу из Противградне превентиве.

Ракете су испаљене на седам потенцијално најопаснијих "градоносних ћелија" са подручја шест локалних управа.

Извор: Срна