latinica  ћирилица
25/05/2017 |  12:05 | Аутор: РТРС

Црнадак: Берлински процес важан за БиХ

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак оцијенио је да је Берлински процес веома важан за БиХ и да представља једну од најуспјешнијих и најефикаснијих регионалних иницијатива, када је ријеч о позитивним ефектима на процес европских интеграција БиХ.
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак са министрима иностраних послова земаља западног Балкана у Риму - Фото: СРНА
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак са министрима иностраних послова земаља западног Балкана у РимуФото: СРНА

Црнадак, који је у Риму разговарао са шефовима дипломатија земаља западног Балкана, истакао је да се само јачањем економија, снажнијом борбом против корупције и трајним миром у региону може зауставити одлазак младих људи и обезбиједити сигурна будућност за сљедеће генерације.

"Све то се обезбјеђује наставком реформи и коначним чланством у ЕУ и зато треба да све капацитете ставимо у функцију што бржег процеса европских интеграција", поручио је Црнадак.

Осим о будућности Берлинског процеса, Црнадак и министри иностраних послова земаља западног Балкана разговарали су о припремама за предстојећи Самит земаља западног Балкана у Трсту, те о наставку развоја регионалних односа.

Министри су се сагласили да је Четврти самит о западном Балкану, који ће бити одржан у Трсту, изузетно важан, јер ће се дефинитивно потврдити сигурна европска будућност региона, те се очекује конкретан напредак на пољу даљег европског, транспортног и енергетског повезивања региона.

Наредни састанак министара иностраних послова земаља западног Балкана биће одржан у септембру или октобру у Требињу, а домаћин ће бити министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Извор: Срна