latinica  ћирилица
25/05/2017 |  11:37 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

"Плави кит" - опасна манипулација дјецом

Бањалучки психолог Златко Делић рекао је Срни да би родитељи у Републици Српској требало више да контролишу дјецу када је ријеч о опасностима које доноси интерактивна игрица "плави кит".
Игрица "Плави кит" - Фото: Screenshot
Игрица "Плави кит"Фото: Screenshot

Делић је оцијенио да је опасно што родитељи немају увид у то шта им дјеца раде на мобилним телефонима, таблетима и рачунарима.

"Они би требало да нађу начин како да приступ тој игрици забране одређеним шифрама, јер је креатор ове игрице, која подразумијева и то да се неко самоповређује, показао своју патолошку тежњу за манипулацијом и доминацијом над дјецом и људима", рекао је Делић.

Он је упозорио да код нас ни у овом случају не постоји прецизна правна регулатива.

"О томе говори и чињеница да данас на интернету можете пронаћи и нацрте за прављење атомске бомбе. Ипак, озбиљније државе такве опасне апликације, сајтове или у овом случају игрице контролишу и надзиру путем надлежних органа, полиције и обавјештајних служби", навео је Делић.

Он је истакао да су игрицама попут "плавог кита" најподложнија дјеца и адолесценти чије се личности тек формирају.

"Они желе да учествују у нечему оваквом чак и ако то може да има фаталан исход. Желе да се покажу одраслијима и зрелијима него што јесу", оцијенио је Делић.

Он је констатовао да интернет, поред бројних предности, донио отуђење
и дјеце и људи, који се више не друже и не играју на игралиштима, већ те потребе задовољавају путем мобилних телефона и рачунара.

У Републици Српској нема пријављених случајева или сазнања да су дјеца играла игрицу "плави кит", речено је јуче Срни у Министарству унутрашњих послова Републике Српске /МУП/.

"МУП нема сазнања, нити пријава да је неко играо ову игрицу у Републици Српској", навела је портпарол МУП-а Мирна Миљановић.

За игрицу "плави кит" тврди се да је опасна, јер дјецу позивају на самоубиство.

У Министарству образовања Кантона Сарајево потврдили су да су у понедјељак, 22. маја, добили пријаву да има наговјештаја да је ученик играо игрицу "плави кит" и да ће предузети све како би утврдили у којој је мјери играна игрица и да ли се ученик повриједио.

У овој игрици од дјеце се тражи да извршавају свакодневне задатке који се пред њих поставе. Први задаци су релативно безопасни, попут цртања плавог кита на руци, а касније укључују и саморањавање, док је посљедњи задатак увијек фаталан - починити самоубиство.

Извор: Срна