latinica  ћирилица
25/05/2017 |  10:57 ⇒ 11:35 | Аутор: РТРС

"Форест Гамп" ултра тркач из Хан Пијеска!

Члан Планинарско-еколошког друштва "Височник" из Хан Пијеска Божо Тодић учествоваће у суботу у ултра трци на Старој планини у Србији и потребна су му додатна средства за тај подухват.
Члан Планианарско-еколошког друштва "Височник" из Хан Пијеска Божо Тодић - Фото: СРНА
Члан Планианарско-еколошког друштва "Височник" из Хан Пијеска Божо ТодићФото: СРНА

У ханпјесачком Планинарском друштву истичу да је стаза дуга рекордних 108 километара и да иде више од 5.800 метара кумулативно у висину.

Нова локација је Стара планина и највиши врх Србије - Миџор. Трка почиње у суботу 27. маја од 5.00 часова, а елиминационо вријеме је 28 часова.

То значи, појашњавају у "Височнику", да се кроз циљ на овој ултра трци мора проћи, најкасније, у недјељу 28. маја у 9.00 часова.

Међутим, у Планинарско-еколошком немају довољно средстава за Божу Тодића, па подсјећају представнике привредних субјеката и појединце да средства за њиховог члана могу уплатити у Павловић банци на број рачуна 5543030029931220.

Планинар Божо Тодић истиче за Срну да је први пут на ултра трци учествовао на Јахорини 2016. године без икаквих посебних припрема и стигао 20. на циљ.

"Учествовао сам у организацији `макси варијанте` те ултра трке од Цркве Светог Пантелејмона на Хан Пијеску до хотела Бистрица на Јахорини. Стазу дугачку 84 километра прешао сам за 32 часа", присјећа се Тодић.

Он каже да су након тога услиједиле - трка Вишеград-Јахорина на стази 122 километра, Тара-Граб /45 километара/, "Соколов пут" /23 километра/, те "Требиње вертикал" и "Котор вертикал".

Тодић истиче да се овим спојем трчања и планинарења могу бавити само сналажљиви људи који воле природу, који вјерују у себе и своју издржљивост.

"Не такмичим се да стигнем први на циљ, него да пређем задату стазу макар путовао и ноћу, уз кратке паузе након петнаестак пређених километара", прича овај ханпјесачки ултра тркач.

Он каже да се дешавало да скрене са маркиране стазе и залута на Романији, али жеља да истраје помогне му да превазиђе такве тешкоће, сачека прве зраке Сунца и настави ка циљу.

Све трке је до сада, каже Тодић, завршио са добрим пласманом, па се нада да ће и ову, на Старој планини, на њеној најдужој варијанти "Копрен", дугачкој 108 километара, завршити успјешно.

Тодић напомиње да је прву трку почео без тренинга, а тако ради и данас, због чега је међу тркачима добио надимак Форест Гамп, по главном јунаку из познатог филма.

Извор: Срна