latinica  ћирилица
24/05/2017 |  20:13 ⇒ 21:35 | Аутор: РТРС

Дорохин: Подржати напоре да Хаг одобри Младићу лијечење у Русији (ВИДЕО)

Посланик Руске думе и предсједник Комитета за подршку генералу Ратку Младићу, Павел Дорохин, позвао је руску и српску јавност, владе Српске и Србије и православну цркву да подрже напоре како би Хаг одобрио Младићево лијечење у Москви, а живот генерала био спасен.
О лијечењу Младића - Фото: РТРС
О лијечењу МладићаФото: РТРС

Забринутост породице генерала Младића расте јер се од децембра његово здравствено стање стално погоршава, а вјештаци су утврдили кардиналне пропусте у лијечењу, каже генералов син Дарко Младић.

- Зато сматрамо да је сада посљедњи тренутак да се предузму неке мјере да би му се спасао живот. Иначе, сви који буду доносили одлуку у том правцу да се онемогући његово лечење у болници мислим да ће бити одговорни за евентуално такав расплет. Ми страхујемо да је веома велика вјероватноћа да се то деси, забринут је Дарко Младић.

Одбрана сматра да су испуњени сви услови за лијечење у Русији.

- Добили смо гаранције од Руске федерације, нажалост судско веће чак није признало ни те гаранције и изражавају сумњу да би се генерал Младић вратио у Хаг, што је катастрофална одлука, каже Бранко Лукић, главни бранилац генерала Младића.

Руски академик Јелена Гускова, у телефонском укључењу, рекла је да Москва неће тек тако прећи преко тога. Посланик Руске думе и предсједник Комитета за подршку генералу, Павел Дорохин најавио је да ће подршку за Младићево лијечење тражити и од папе Фрање.

- Покушавамо да урадимо оно што је једино могуће, а то је да се генералу Младићу омогући да у борби за своје здравље, у борби за свој живот и у борби за доказивање пуне истине о догађајима на простору БиХ остане стабилан, остане сачуваног здравља, наводи Миодраг Стојановић, правни консултант.

Одбрана се нада да ће жалбено вијеће исправити одлуку, тим прије што у овом тренутку не постоји процесна потреба да Младић буде у Хагу, јер је завршено изношење доказа.