latinica  ћирилица
24/05/2017 |  20:08 | Аутор: РТРС

Иванић: Микрокедитни сектор показао виталност

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је данас у Сарајеву да су микрокредитне организације у БиХ дале велики допринос стабилизовању прилика и оправку БиХ након рата, посебно у развоју породичног бизниса и запошљавања.
Младен Иванић (фото: N1) -
Младен Иванић (фото: N1)

"У то вријеме то је за нас био експеримент јер до тада нисмо имали такву врсту подршке фирмама, а показало се да су микрокредитне организације биле изузетно ефиксне управо тих година када је требало да се људи врате нормалном животу. Ове организације и у времену које је пред нама имају много шанси за развој", навео је Иванић који је званично отворио 20. годишњу конференцију Микрофинансијског центра за источну и централну Европу и Централну Азију.

Према његовим ријечима, БиХ у овој области има позитивна искуства која може подијелити са другим земљама у свијету.

Иванић тврди да је овај сектор, иако је у међувремену долазило до промјена и на том тржишту, показао виталност и да представља стабилан сектор привреде у БиХ.

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић указао је на значај микрокредитног сектора за укупан развој БиХ.

"Чињеница је да је код нас око 90 одсто запослених у малим и средњим предузећима, а микрокредитни сектор је веома значајан за све ове активности. У протеклих 20 година било је 1,2 милиона клијената, а пласирано је осам милијарди КМ, што довољно говори о улози и значају овог сектора", истакао је Софтић.

Он је нагласио да микрокредитни сектор има значајну улогу у промоцији и јачању финансијске инклузије јер бројним клијентима омогућава олакшан приступ финансијским средствима.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк нагласио је улогу овог сектора у финансирању малих и средњих предузећа, те подршке запошљавању.

Он је рекао да програми који се проводе у БиХ за запошљавање и иновације представљају континуирани напор ЕУ да се помогне у савладавању препрека у развоју малих и средњих предузећа, која су окосница економије.

На конференцији која се одржава до 26. маја учествују представници више од 100 организација и институција из свијета - реномирани свјетски и домаћи стручњаци, неколико оснивача идеје микрокредитирања у свијету, представници великих финансијских и развојних институција, као и микрокредитних организација и институција из цијелог свијета, укључујући и девет микрокредитних организација из БиХ, које су уједно и домаћини ове конференције.

Микрофинансијски центар за источну и централну Европу и Централну Азију окупља 104 организације, финансијске и развојне институције из 33 земље Европе и Централне Азије, као и чланице из САД. То укључује и 77 микрокредитних организација и институција из ових земаља.

Домаћини конференције су микрокредитне организације: Микрофин, Микроалди, Еки, Ми-Боспо, Лидер, Микра, Партнер, Лок и Санрајз.

Партнер конференције је ЕУ, а подршку у њеној организацији пружили су Европски фонд за југоисточну Европу, Европска инвестициона банка /ЕИБ/, Институт ЕИБ-а и Европски инвестициони фонд који припадају групацији ЕИБ-а, Међународна финансијска корпорација.

Извор: Срна