latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:53 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

Бошњачки министри напустили сједницу Владе Дистрикта (ВИДЕО)

Бошњачки министри напустили су сједницу Владе Дистрикта, и тако избјегли да се изјасне о кредиту за ревитализацију Луке Брчко. Пројекат, вриједан 10 милиона евра, власт у Дистрикту подијелио је по националним шавовима.
Лука Брчко - Фото: РТРС
Лука БрчкоФото: РТРС

Оспоравање давно договореног пројекта ревитализације Луке Брчко угрожавање је угледа институција Дистрикта, каже актуелни градоначелник Брчког, Синиша Милић.

- Морам напоменути да се овдје ради о кредибилитету инситуција Брчко дистирикта. Будући да су Предсједништво БиХ, Савјет минитара и оба дома парламента БиХ, већ донијели, односно дали своју сагласнот на уговор о задужењу,код Европске банке за обнову и развој за овај пројекат, каже Милић.

Предсједник брчанског парламента Есед Кардић, подршку условљава санацијом водоводне мреже.

На челу Водовода у Брчком је кадар СДА. Кадрићу је спорно и што ревитализација Луке обухвата измјештање пружног колосијека из центра града.

- Али да се задовоље неки поједници, да им се отовре услови да имају добро, квалитетно градско грађевинско земљиште, и што је у централној градској зони и да се праве нове зграде, или да се врше откупи земљишта од неких брчанских привредника, који имају мотив да овај кредит прође, за то нисам, категоричан је Кадрић.

У свему највише трпи привреда. Умјесто да се повећају претоварни и складишни капацитети Луке, сада је њен рад доведен у питање.

- Лука би врло брзо дошла у ситуацију да не би могла одоговорити потребама тржишта. Вјероватно би дошло до смањења броја радника у Луци и било би упитно да ли би Лука могла задржати свој статус, који има сада, истиче Перо Гудељевић, шеф Одјељења за привредни развој дистрикта Брчко.

- Ако будемо остали и будемо задовљни са овим што имамо, кооперанти ће нас напустити, јер они не могу да се заводље  овим, јер њихове потребе су пуно веће, наводи директор ЈП Лука Брчко, Маринко Виљушић.

Споразумом са Европском банком за обнову и развој из 2015. за ревитализацију Луке, договорен је кредитни аранжман од седам милиона евра, док су три милиона грант средства.