latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:38 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Мандић и ТВ Елта ослобођени оптужби (ВИДЕО)

Предсједника Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милана Мандића и новинаре Телевизије ЕЛТА-Суд БиХ, првостепеном одлуком, ослободио је оптужби за изазивање и ширење националне мржње.
Пресуда Мандићу - Фото: РТРС
Пресуда МандићуФото: РТРС

Суд је утврдио и да је Тужилаштво Мандићеву изјаву, “истргло из контекста”.

Од чланова своје породице, а неки су, у истом комплексу прије четврт вијека “пресуђени” чак на двоструку смртну казну, Милан Мандић "имао је више среће".

Његовој мајци, неписменој и обневидјелој старици, тада у седмој деценији живота, “пронашли су доказе” да је снајпером дјеловала по Сарајеву.

Милану недоказиво, ипак нису могли “да докажу”. А својски су се трудили. Под менторством чланова бошњачких удружења из Сребренице, тужилац Изет Одобашић, за доказима је двије године трагао.

Још годину у судници узалуд заступао тезу како су жртва рата и новинари ширили мржњу и раздор.

За трогодишњег ваљда, напорног рада, успио је тужилац Одобашић само, да из синопсиса интервјуа у оптужницу, правно непогрешиво препише Миланову изјаву новинарима.

И то не цијелу!

Апострофирао је дио како је у Подрињу 92. и 93. године почињен геноцид, а 95. осветнички злочин и Божија правда.

Но намјерно је превидио онај дио у којем говорник осуђује све злочине и тражи правду за све жртве.

Тужилац Одобашић у судници данас није био. Да лекцију из права “учи” послао је колегу.

Понешто из истог опуса, могло би да научи и трочлано судско вијеће у саставу Минка Крехо, Халил Лагумџија и Жељка Маренић, који су оптужницу потврдили и невидљиве доказе “пронашли” тамо гдје их прије њих није нашао судија Бранко Перић.

- Ово оптужење од самог почетка није било у стандарду професионалног. Зашто се подлегло притиску жртава које су тврдиле да су увријеђене а у томе нема обиљежја Кривичног дјела, не знам, али је врло важно да је суд препознао и одбранио слободу говора, каже Владо Адамовић,адвокат ТВ ЕЛТА.

О одбрањеној слободи говора, Мандић и професионалци из телевизије ЕЛТА ипак су ћутали.

Прибојавајући се неких нових “невидљивих” доказа и недоказивих тужилачких тврдњи, проговориће, кажу, тек кад пресуда буде правоснажна.

До тада ће ваљда и судске књиговође да саберу и исплате непотребне финансијске трошкове.

И неће им то бити први пут!