latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:33 ⇒ 25/05/2017 | 09:29 | Аутор: РТРС

Измјене закона о акцизама по пети пут у парламентарној процедури?!(ВИДЕО)

На сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање у понедјељак ће поново бити ријечи о акцизама.

Управа ће предложити измјене закона о акцизама, а уколико Одбор то прихвати, Закон ће се још једном - и то пети пут, наћи у парламентарној процедури.

Осим повећања акциза на гориво, поново се предлаже и увођење акциза на алкохолна, безалкохолна пића и пиво. Тиме би требало да буду санирани здравствени фондови у оба ентитета.

Без парламентарне већине, бесмислено је пети пут почињати исти процес са исходом који се већ зна, поручује премијерка Српске, Жељка Цвијановић: "Постоје одређене ствари које су дефинисане с ММФ-ом и треба се пазити у којем смислу се иде с измјенама."

Цвијановићева је рекла и да није оптимистична, односно да она није за то да се експериментише с повећањем акциза.

Да је без већине у Парламенту сулудо почињати исту процедуру сматра и министар финансија и трезора БиХ, Вјекослав Беванда.

Влада Федерације није дала никакве инструкције својим представницима у Управном одбору УИО, каже федерални премијер, Фадил Новалић.

Тврди, није тачно да ће се приходом од акциза крпити ентитетски буџети.Сматра да је грађане БиХ потребно информисати јер се створила слика да ће новац бити кориштен за "крпљење буџетских рупа".

Да је Закон о акцизама услов за активирање аранжмана са ММФ-ом, потврдио је директор Директоријата Европске комисије за проширење Кристијан Данијелсон.

Став ММФ-а је непромијењен, посебно у вези са исплатом друге транше од 155 милиона КМ, потврдио је Беванда.

Ако буду испуњени сви услови, а то је сет закона о акцизама и закон о осигурању депозита, транша ће бити исплаћена - ако закони не буду усвојени, од новца нема ништа.