latinica  ћирилица
24/05/2017 |  17:25 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Отац бомбаша самоубице из Манчестера - припадник Ал Каиде?

Бивши либијски безбједносни званичник Абдел Басит Хароун изјавио је да је Рамадан Абеди, отац бомбаша самоубице из Манчестера, наводно био члан либијске ћелије Ал Каиде, а Рамадан је АП-у из Триполија рекао да његова породица није "она која себе разноси међу невинима".

Хароун је рекао да лично познаје оца Салмана Абедија, Рамадана, и да је он био члан Ал Каиде у Либији 90-их година прошлог вијека, преноси АП. Он је навео да је Рамадан био члан Салафи џихади покрета, најекстремнијег дијела селафиста, од којих су настали Ал Каида и Исламска држава.

Према његовим ријечима, Абеди, познат под именом Абу Исмаил, вратио се у либијску пријестоницу Триполи. У телефонском интервјуу за АП из Триполија, Рамадан Абеди је казао да његова породица није "она која себе разноси међу невинима". Он је тада рекао да његов син није повезан са екстремистима или бомбашким нападом у коме су убијене 22 особе, као и да се са њим чуо прије пет дана, када му је потврдио да ће посјетити Саудијску Арабију. "Звучао је нормално", рекао је Рамадан.

Извор: Агенције