latinica  ћирилица
24/05/2017 |  15:22 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Упитник ЕК - На нивоу БиХ још се није ни почело радити на одговорима

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да на нивоу БиХ ништа није ријешено када је ријеч о одговорима на Упитник Европске комисије.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

Након данашњег састанка чланова Предсједништва БиХ са представницима институција БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ у Сарајеву, на којем су разматрани начини убрзавања припреме одговора на упитнике, Иванић је рекао да су ти нивои власти припремили своје одговоре, али да нема заједничког одговора и да радне групе још нису ни почеле да раде.

- БиХ мора кроз консензус, кроз механизам координације доћи до заједничког одговора. Још нису сјеле радне групе да то раде, јер у неким институцијама постоје базична неслагања - рекао је Иванић на конференцији за новинаре.

Он је изразио задовољство данашњим заједничким састанком, јер га сматра корисним за будуће активности.

- Реалност нашег политичког амбијента је таква да ће нас тек чекати припрема одговора и зато је овај састанак био користан - оцијенио је Иванић.

Према његовим ријечима, једино мјесто гдје се све ово може разријештити јесте механизам коориднације.

Он очекује да ће надлежне институције кроз механизам координације разријешити сва питања и да ће се почети припремати заједнички одговор инситуција БиХ.

Иванић је оцијенио да је непотребно изгубљено много времена и да није било довољно комуникације, те да је кључно рјешавање проблема чешће комуникације свих учесника.

Он је напоменуо да данас није било никаквих конкретних закључака, већ више међусобног упознавања зато што свако има свој дио одговорности кад се говори о приближавању ЕУ.

- Предвиђено је да крајем јуна будем у НАТО-у и ЕУ и у том смислу је било корисно како да припремим своје одговоре на питања која ћу, вјероватно, имати из тих инситуција - рекао је он.

Када је ријеч о превођења Упитника, Иванић каже да је потреба једна институција која има 60 до 90 квалификованих преводилаца. "Таква институција не постоји, а закон је предвидио да се мора расписати тендер", напоменуо је он.

Иванић је изразио сумњу да ће се постићи договор о свим питањима, наводећи као примјер питање да ли БиХ требају уставне промјене, и како ће се оне провести.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић поздравио је данашњу, како је рекао, интервенцију Предсједништва БиХ и истакао да је у ФБиХ проблем доста сложенији, када је ријеч о одговорима на Упитник, због кантона.

- Што се тиче нивоа ФБиХ, превели смо све материјале и до петка ћемо припремити још три области - додао је он.

Извор: СРНА