latinica  ћирилица
24/05/2017 |  14:30 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Комић у Будви: Јачати регионалну сарадњу у области истраживања и развоја

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић истакао је данас у Будви да је неопходно јачање регионалне сарадње у области истраживања и развоја на принципу толерантног партнерства заснованог на знању, с циљем привредног, индустријског и свеукупног напретка и просперитета.
Јасмин Комић - Фото: РТРС
Јасмин КомићФото: РТРС

Он је оцијенио да, имајући у виду релативно ниску научну продуктивност у Републици Српској и БиХ, већина истраживача са ових простора није довољно конкурентна у регионалним и европским размјерама, али да постоје истраживачке групе које имају одличне резултате истраживања публиковане у индексираним часописима и добру сарадњу са колегама на регионалном и свјетском нивоу.

"Желимо да додатно оснажимо ове истраживачке групе кроз подстицање изврсности у истраживању. То је и дефинисано као један од стратешких циљева у недавно усвојеној Стратегији научног и технолошког развоја Републике Српске за период 2017-2021. године", рекао је Комић на Конференцији министара науке земаља у
западног Балкана о теми повезивања науке и привреде.

Он је додао да се конкурентност истраживача може значајно повећати интензивирањем регионалне сарадње у истраживачко-развојном погледу, као што су постојеће иницијативе Регионалног савјета за сарадњу, регионалних програма Европске комисије попут Дунавског прекограничког програма или Адриатик програма и слично.

Комић је напоменуо да тржиште рада карактерише недовољна апсорпциона моћ и недостатак тражње за иновацијама, те да више нема великих привредних система, док мала и средња предузећа немају довољан капацитет за улагање у истраживање и развој.

"На високошколским установама нема системске усмјерености ка развоју иновација, нити постоји адекватан систем вредновања и награђивања иноватора, односно управљања интелектуалном својином. Привреда не улаже у истраживачке центре који подстичу развој иноваторства. Као посљедицу имамо недовољан ниво иновативних активности, застарјела технолошка рјешења у привреди и недовољно креативно прилагођавање постојећим свјетским технологијама", напоменуо је Комић.

Он је истакао да је због тога изузетно важно подстицање и улагање у иновације и комерцијализацију знања, те да је то један од најважнијих задатака у наредном периоду.

Оцјењујући стање науке у Републици Српској и њену позицију у односу на регион, Комић је рекао да је неопходно створити предуслове за подстицање изврсности у науци и иновацијама, дијелом кроз стварање савременог институционалног оквира, а дијелом повећањем улагања.

"Свјесни смо да је то дугорочан процес без гаранција. Међутим, овај простор суочава се са додатним проблемима, као што су незавршена транзиција, постратни проблеми и значајна социјална давања. Улога пословног сектора у свим развијеним земљама је далеко израженија него у земљама у транзицији као што је Република Српска и цијели наш регион", напоменуо је Комић.

Још не постоји развијена свијест, додао је он, да истраживачка и иноваторска заједница може бити кредибилан партнер пословном сектору, што за посљедицу има скромна улагања у истраживања и скромне резултате.

Комић је оцијенио да је Министарство науке и технологије Републике Српске веома активно у регионалним иницијативама на простору Балкана, као и шире, на простору Дунавске регије, те издвојио реализацију Регионалне стратегије иновација и развоја, нарочито у припремама за успостављање Регионалног центра за истраживање и иновације западног Балкана, у којима Министарство учествује од октобра 2013. године.

Кључна мисија овог центра, рекао је он, јесте оснаживање регионалне сарадње у области науке, технологије, истраживања и иновација, кроз директну сарадњу и повезивање научних установа, научно-технолошких паркова, центара за трансфер технологија, као и научних центара изврсности и других сличних установа из области науке и технологија.

"Иако је ова иницијатива активна већ четири године, још нема значајних резултата због чега и овај данашњи сусрет треба да буде додатни подстицај њеном активирању", закључио је Комић.

Извор: Срна