latinica  ћирилица
24/05/2017 |  12:47 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Којић: Пресуда генералу Ђукићу заснована на лажима

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Милорад Којић, оцијенио да за Суд БиХ докази ништа не значе, а да је пресуда генералу Новаку Ђукићу, као и многе друге изречене Србима, заснована на лажним налазима вјештака и неодрживим изјавама свједока.
Генерал Новак Ђукић - Фото: РТРС
Генерал Новак ЂукићФото: РТРС

Којић је рекао да се то јасно види из одлуке Суда БиХ да одбије захтјев одбране генерала Ђукића о понављању поступка у предмету "Тузланска капија чиме је недвосмислено потврдио да, на штету Срба, постоје различити аршини у процесуирању ратних злочина почињених у БиХ током рата.

Он је подсјетио да су Центар и Тим одбране генерала Ђукића у претходном периоду извели укупно 32 вјештачења и експеримента, који су се односили на испаљивање граната и експлозивних материјала.

"Сви експерти који су учествовали у реконструкцији догађаја на Тузланској капији, а међу њима и стручњаци за балистику из Француске, Израела и Чешке, дошли су до истог закључка, а то је да испаљени пројектил није могао доћи са положаја Војске Републике Српске", подсјетио је Којић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске, Миломир Савчић, сматра да Суд БиХ не занимају докази у предмету "Тузланска капија" иако би врховни интерес свих морао би да буде утврђивање истине на основу доказа. Он је оцијенио да се не смије допустити да неко ко је невин кривично одговара.

Извор: СРНА