latinica  ћирилица
24/05/2017 |  09:16 | Аутор: РТРС

САД тужиле "Фијат-Крајслер Америка" због варања на тестовима

Влада САД тужила је произвођача аутомобила "Фијат-Крајслер Америка" због преваре на тестовима издувних гасова његових камионета и теренаца "џип" с дизел моторима.

Тужба коју је поднио Секретаријат правде је тек друга којој је држава прибјегла против неког произвођача аутомобила тврдећи да је у компјутеру возила с дизел моторима користио софтвер који им је омогућавао да на тесту издувних гасова током техничког прегледа емитују мање загађење него на путу.

Прошле године држава је за варање на тестовима оптужила "Фолксваген" који је признао кривицу по кривичним пријавама. Тај скандал је компанију "Фолксваген" само у САД коштао више од 20 милијарди долара.

У најновијем случају, држава наводи да је ФЦА уградио осам "функција на бази софтвера" у дизел моторе у скоро 104.000 камионета "рам" и "џип град чероки" произведених од 2014. до 2016. године. Тај софтвер је омогућио да мотори емитују мање штетних материја током тестова него у нормалним условима вожње.

Тролитарски дизел мотори ФЦА на путу емитују много више азотних оксида од дозвољеног, наводи у саопштењу државна агенција за заштиту околине ЕПА.

Када је тражила издавања атеста за та возила да би могла да их производи и продаје, компанија није пријавила тај софтвер, каже ЕПА. Та агенција је софтвер назвала "уређајем за надвладавање" мотора јер мијења начин на који ради када је возило током тестова на ваљцима.

"Сваки од тих модела возила се материјално разликује од спецификација које су дате ЕПА у пријави атеста", наводи се у саопштењу. "Тако су ти аутомобили без атеста што је супротно Закону о чистоћи ваздуха".

У тужби поднесеној федералном суду у Детроиту, држава тражи грађанскоправну казну која би могла укупно достићи више од четири милијарде долара, као и судску забрану компанији ФЦА да производи или продаје возила с тим софтвером.

Тај италијанско-амерички произвођач аутомобила је у саопштењу рекао да је разочаран због тужбе јер је мјесецима сарађивао са ЕПА да би разјаснио питања контроле загађења. ФЦА тврди да, за разлику од Фолксвагена, није инсталирала софтвер с намером да вара на тестовима.

"Компанија намерава да се енергично брани, посебно од било каквих тврдњи да је имала смишљен план да угради уређаје који варају на тестовима емисији издувних гасова у САД", саопштила је ФЦА.

ЕПА је још у јануару издала "обавјештење о прекршају" против ФЦА. Директор ФЦА Серђо Маркионе је тада порекао било какве злоупотребе и рекао да је агенција преувеличала питање софтвера.

ЕПА и Одбор Калифорније за заштиту ваздуха од загђења и даље се расправљају са ФЦА о томе како да се возила ускладе с федералним и прописима Калифорније о ограничењу загађења.

Извор: Агенције, РТС